DIDS 2019 – digitalna transformacija kulture i nasleđa

Konferencija DIDS 2019 je postala svojevrsni brend u domaćoj internet zajednici, jer je reč o najposećenijoj konferenciji o internetu u zemlji.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2019.

08:08

DIDS 2019 – digitalna transformacija kulture i nasleđa
Foto: naddi / depositphotos

Ovogodišnju jubilarnu, desetu po redu Konferenciju Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) organizuje 5. marta u hotelu Metropol u Beogradu. Slogan Dana internet domena Srbije ove godine glasi „Digitalna transformacija je već počela“.

Tema ovogodišnjeg DIDS-a nije samo tesno povezana sa internetom i informacionim tehnologijama, već i sa aktuelnim trenutkom sveta u kome živimo. Digitalna transformacija je sveprožimajući proces koji iz korena menja i poslovanje i dokolicu. Konferencija zato okuplja veliki broj renomiranih stručnjaka iz zemlje i sveta koji će iz različitih uglova osvetliti procese i posledice digitalne transformacije.

U okviru trećeg tematskog bloka predstojeće Konferencije razmatraće se transformacija interneta kakav do sada znamo, uzrokovana sve većom upotrebom nacionalnih pisama na globalnoj mreži. Internet je odavno postao „poliglota“ i danas „govori“ skoro sve svetske jezike.

Višejezičnost interneta najbolje simbolišu takozvani internacionalizovani nazivi internet domena koje je moguće registrovati na različitim nacionalnim pismima (IDN - Internetionalized Domen Name).

IDN doprinosi jezičkom diverzitetu, a iskustva su različita, što je tema trećeg bloka Konferencije – Transformacija u korist nacija.

Na evropskom tlu se koristi pregršt jezika, ali na malom broju pisama, dok je na tlu Azije i pacifičkog regiona broj pisama na kojima se mogu registrovati domeni impozantan.

Na ovu i srodne teme sagovornici Tamare Vučenović, urednice Obrazovne rubrike Radio Beograd 2, moderatorke bloka, biće Đovani Sepia, direktor spoljnih odnosa EURid-a, registra internet domena najvišeg nivoa Evropske unije (.eu i .eю), i Leonid Todorov, direktor Udruženja nacionalnih registara Azijsko-pacifičkog regiona.

U Srbiji internet se koristi na dva pisma, ne baš podjednako zastupljena. Kako je pismo u direktnoj vezi sa kulturom, a internet sjajna platforma za širenje kulture, jedan od gostiju će biti Dejan Masliković, pomoćnik za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, Ministarstvo kulture i informisanja.

Novac nikad ne spava, zato biznis uvek drži oči otvorene i traži šansu za promociju, a takva jedinstvena šansa je upotreba ćirilice u nazivu domena za lokalno tržište. Kako je ćirilica postala odličan marketinški alat u rukama brenda Motrio, objasniće tokom panela Milan Pantelić, menadžer prodaje i prodajne mreže za područje bivše Jugoslavije i Albanije, Renault Nissan Srbija d.o.o.

Kao i svih prethodnih godina, DIDS je otvoren i besplatan za sve posetioce, ali je zbog ograničenog broja mesta registracija neophodna. Za prisustvo je moguće prijaviti se još samo par dana putem veb sajta na adresama: дидс.срб ili dids.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: