Rat se nastavlja: Apple i Samsung opet na sudu

Primirje između Applea i Samsunga je kratko trajalo i dva giganta se vraćaju u sudnicu. Ponovo su u pitanju obostrane tužbe zbog navodnih kršenja patenata, a ovog puta je u celu priču uvučen i Google.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 01.04.2014.

09:58

Default images

Ukratko, u istoj sudnici u San Hozeu, pred istom sudijom Lusi Koh, koja je presudila u korist Applea u "prvoj rundi", dva velika rivala će narednih nedelja optuživati jedni druge za krađu patenata.

Apple tvrdi da je u periodu od 2010. do 2012. godine Samsung na tlu SAD prodavao više uređaja koji krše pet patenata, među kojima su i telefoni i tableti iz Galaksi serije.

"Apple je doneo revoluciju na tržište mobilnih uređaja. Na drugoj strani, Samsung je sistematično kopirao inovativne tehnologije, proizvode i dizajn Applea i preplavio tržište uređajima koji krše patente", navodi se u tužbi Applea. Na drugoj strani, Samsung navodi da iPhone i iPad krše dva njihova patenta.

"Samsung je od začetka tržišta, pionir u mobilnoj industriji. Apple je kopirao mnogo Samsungovih inovacija tokom proizvodnje iPhonea, iPoda i iPada", navode advokati Samsunga.

Među stvarima koje će biti pomenute pred porotom je i Appleova tvrdnja da je Samsung ukrao "tap-from-search" tehnologiju kojom se kada tapnete broj telefona na webu, otvara mogućnost da ga pozovete. Apple smatra i da Google Quick Search Box sa Galaxy Nexusa sadrži delove tehnologije koju koristi Siri.

Među patentima za koje Apple tvrdi da su prekršeni su i neki u automatskoj korekciji kucanja, pa čak i legendarni "Slide to Unlock".

Amerikanci ovog puta u tužbi teškoj dve milijarde dolara od korejskog rivala traže i 40 dolara za svaki prodat uređaj "zbog sistematskog kopiranja patenata".

Samsung tvrdi da je Apple ukrao wireless tehnologiju, kojom je ubrzan prenos podataka.

Svaka strana će imati 25 sati za isnošenje svog slučaja i odgovor na optužbe, a procenjeno je da bi u slučaju da Apple pobedi presuda bila teška dve milijarde dolara, a da bi u slučaju pobede Samsunga, Amerikanci morali da plate čak šest miliona.

Među svedocima biće i inženjera Googlea, koji bi trebalo da govore u odbranu Samsunga i iznesu podatke o tome da su na nekim osporavanim mogućnostima Androida radili pre nego što Apple prijavio svoje patente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: