Tehnopolis

Subota, 09.03.2013.

18:36

Srbi najaktivniji na društvenim mrežama?

Srbija se za retko šta može pohvaliti da je lider u celoj jugoistočnoj Evropi. Sudeći prema istraživanjima, ubedljivo vodimo u aktivnostima na društvenim mrežama.

Izvor: B92

Default images

Mreže kao što su Twitter i Facebook izrasle su iz društvenih u medijske, nametnuvši se kao brz izvor informacija. Predavač na IT Akademiji i bloger Dragan Varagić tvrdi da se Srbija, iako je kasno pristupila internetu, nametnula kao povoljno tlo za "gajenje" digitalnog društva.

"Razlog za to je jedan sled događaja koji se kod nas desio, gde su mediji, kao posledicu tih događaja, intenzivno počeli da prate Twitter, naročito posle izjave Van Rompeja preko Twittera da je Srbija dobila kandidaturu za članstvo, i posle tog događaja praktično svi mediji prate šta se dešava na Twitteru" kaže Dragan Varagić, predavač "IT Academy".

Prema Varagićevim rečima korisnici Facebooka ili Twittera imaju makar minimalnu potrebu da dobiju svoju dnevnu dozu pažnje i aktuelnosti. Međutim, od 2008. godine sve je više onih koji su u toj potrebi otišli predaleko i koji ulaze u domen zavisnika. Pored pretežno mlađe populacije, u defektološkom savetovalištu "Entera" pamte se i neki neuobičajeni slučajevi.

"Imali smo ženu koja je bila instruktor aerobika koja je u jednom momentu imala preko sto kila, jer se navukla na Facebook i nije izlazila iz kuće, imali smo takođe jednu gospođu koja je imala šezdeset i nešto godina, koja se navukla na chat pa su na kraju pomislili da je umrla i provalili joj u stan. Ona se tako sa šeset' i kusur godina uključila u program odvikavanja" objašnjava Milan Radovanović, specijalni pedagog defektološkog savetovališta "Entera".

Danas je dva i po miliona građana Srbije na Facebooku a preko dvesta hiljada na Twitteru. Većina je tu zbog igara, dopisivanja i razonode, ali tu su i oni sa namerom da utiču na digitalno javno mnjenje. Izuzetno brzo i neretko površno primanje informacija čini da takav uticaj kod nekih korisnika jača velikom brzinom.

"Svi ti ljudi koji koriste društvene mreže funkcionišu po principu pozitivne sujete, da ne kažem dojenja sujete, i vi što više to na dobar način radite a da ne izgleda da im se zavlačite, tim koji to tako rade je jako dobro na društvenim mrežama" dodaje Varagić.

Znamo da su najbrže, ali prema svemu sudeći, društvene mreže polako postaju i jedan od najrelevantnijih izvora informisanja, i ako želite na njima da budete primećeni, ipak se vodite rečima profesora Varagića - ono što ne biste izjavili u vestima nemojte ni na internetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: