Tehnopolis

Utorak, 12.02.2013.

08:30

Kuk bio protiv, Džobs hteo da tuži Samsung

U patentnim ratovima poslednjih godina se najviše ističe dvojac Apple i Samsung. I dok se saga nastavlja, s vremenom iskaču neki od do sad nepoznatih detalja vezanih uz priču. Čovek koji se inicijalno protivio pokretanju pravnog rata bio je Tim Kuk, Džobsov naslednik na čelnom mesto Applea…

Izvor: http://www.gadgeterija.net

Default images

Priču je otkrio Reuters, navodeći kako je Tim Kuk bio protivnik direktnog napada na Samsung, posebno zato što su im oni isporučivali delove kritične za iPhone i iPad. Džobs je u tim trenucima izgubio strpljenje i išao putem „termonuklearnog rata“, jer je smatrao kako je Samsung jahao na talasu popularnosti koji je formirao upravo Apple.

Samsung i Apple nastavljaju da se žestoko takmiče na tržištu gde grabe kompletnu tortu profita, dok ostali „igrači“ kupe tek mrvice koje preostaju. Kako Reuters navodi, te dvije kompanije se u mnogočemu nadopunjuju. Njihovo partnerstvo seže još u ne toliko daleku 2005. godinu, kad je Apple za svoje uređaje u planu (iPod shuffle, iPod nano i naravno, iPhone) tražio stabilnog dobavljača flash memorije.

„Ko god kontroliše flash memoriju, kontrolisaće i ovo mesto u svetu potrošačke elektronike“, izjavio je tada Džobs, a kako od svojih izvora prenosi Reuters. Tako je i bilo. Premda je već par godina na „tapetu“ raskid te saradnje, ona se nikako nije dogodila. S Kukom na čelu šansa za tim je, po svemu sudeći, izuzetno mala.

I dok se žestoka borba na tržištu prenosi i na sudove, jedan od advokata koje je kontaktirao Reuters smatra kako je u pitanju tek svojevrsna igra ova dva giganta. „U poslovnoj stvarnosti, temperatura zapravo nije toliko visoka, u pitanju je tek postizanje drame“, naveo je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: