Tehnopolis

Utorak, 30.10.2012.

11:14

Smene u Appleu

Apple je objavio promene u vrhu menadžmenta - dva rukovodioca napustiće tim zbog problema sa novim softverom za mapiranje i razočaravajućih finansijskih rezultata.

Izvor: B92

Default images

Skot Forstal, glavni za iOS softver i jedan od potpredsednika Applea, napustiće kompaniju sledeće godine, a u međuvremenu će raditi kao savetnik izvršnog direktora Tima Kuka.

Direktor maloprodaje Džon Brauet, nekadašnji šef Dixonsa, takođe će otići iz firme posle samo deset meseci radnog staža u Appleu.

Odluke o smeni menadžmenta (inače nesvojstvene kompaniji) donete su kako bi se pojačala saradnja između odseka hardvera, softvera i usluga, stoji u zvaničnom obaveštenju. Kao deo te promene, ser Džonatan Ajv, koji predvodi tim dizajnera Appleovog hardvera, ujedno će nadgledati i tim za sofver (radiće na razvoju iOS-a na svim nivoima kompanije).

Kompanija je pretrpela bujicu kritika zbog novog softvera za mape, predstavljenog prošlog meseca, sa brojnim netačnim podacima. Debakl je doveo do javnog izvinjenja Tima Kuka, ali najzagriženiji kritičari su tražili „glavu” Skota Forstala, jer je on bio zadužen za ovu aplikaciju.

Forstal se priključio Appleu 1997. kada je tehnološki gigant kupio Next, start-up Stiva Džobsa, i važio je za jednog od originalnih arhitekata Mac OS X. Nakon smrti Stiva Džobsa bio je jedno od najprepoznatljivijih lica kompanije.

Forstalov kolega Džon Brauet došao je u Apple u januaru ove godine iz Dixonsa, britanskog lanca za prodaju elektronike. Njegovi napori da smanji broj zaposlenih u prodavnicama Applea izazvali su negodovanje i vratili mu se kao bumerang, budući da je sav „prljav veš” stigao u medije.

Profit Applea u četvrtom tromesečju 2012. od 8,2 milijarde dolara bio je ispod predviđanja sa Vol strita, kao i „samo” 14 miliona prodatih iPadova.

Dok se ne nađe Brauetov naslednik, radnje će komunicirati direktno sa Timom Kukom.

Zvaničan razlog za odlazak dvojice menadžera nije objavljen. „Nalazimo se u najplodnijem periodu inovacija u istoriji Applea”, kazao je Kuk. „Sjajni proizvodi koje smo predstavili u septembru i oktobru... mogli su jedino da nastanu u Appleu i direktan su rezultat našeg neumornog fokusa na tesno integrisani hardver, softver i usluge svetske klase”.

Kada je doveden u Apple, Brauet je viđen kao veliko pojačanje Tima Kuka. Činjenica da ga je CEO „uklonio” posle nešto više od pola godine neki vide kao demonstraciju nemilosrdnog ali efikasnog poteza šefa kompanije.

„Ove promene pokazuju da Tim Kuk želi da učvrsti svoj autoritet”, kaže Ben Vud, analitičar iz CCS Insight. „Možda je usled velikog skandala sa mapama Forstal bio žrtveno jagnje”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

14 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

16 h

Podeli: