Tehnopolis

Sreda, 10.10.2012.

18:09

Passbook: Putovanje bez pasoša

Ukoliko aplikacija „Passbook“ uskoro zaživi, kako se nadaju u kompaniji „Apple“, putovanje bez pasoša i papira moglo bi da postane naša realnost.

Izvor: B92, CNN

Default images

Nedavno lansirana uz iPhone5, osvežena aplikacija „Passbook“ predstavlja prvi korak ka „putovanju bez papira“, kako u smislu dokumenata, tako i u pogledu papirnatih novačnica.

Od trenutka kada se čekiramo na aerodromu, preko onoga što kupujemo tokom presedanja, do taksija i smeštaja koji plaćamo kada konačno stignemo na željenu destinaciju – sve ovo uz smartfone novije generacije biće znatno lakše, piše CNN. Daljim razvojem ovakvih aplikacija trebalo bi da dođemo do trenutnka u kojim bi i pasoši u fizičkom obliku postali nepotrebni.

„Passbook“ aplikacija za sada omogućava vlasniku telefona da dokumenta kao što su avionske karte i rezervacije smeštaja drži u svom telefonu.

Zahvaljujući tehnologiji lociranja, vaša karta biće automatski očitana kada dođete na aerodrom. Ukoliko se desi da je let otkazan ili odložen, sve promene automatski će biti unete na vašu digitalnu kartu.
Da li æe ovaj prizor postati prošlost? (Beta/AP)
Digitalnom vozu koji pokreće „Passbook“ pridružili su se proteklih dana i „Airbnb“, „Eventbrite“ i „Mekdonalds“.

„Apple“ ipak nije prvi koji je pokrenuo ove aplikacije. Slične projekte za mobilne telefone već od 2007. godine primenjuju aviokompanije kao što su „AirAsia“, „Cathay Pacific“ i „Japan Airlines“.

Ovo takođe nije ni prva aplikacija koja u smartfonu sakuplja informacije o svim letovima. Do sada je veoma popularna bila aplikacija TripIT koja je funkcionisala na sličan način, a pojedini aerodromi osmislili su aplikacije koje funkcionišu na njihovoj terotoriji. Tako svoje aplikacije, primera radi, imaju aerodrom „Changi“ u Singapuru i „Kingsford Smith” u Sidneju.
Beta/AP
Slična aplikacija postoji i za android telefone, pod imenom „Pass Wallet“. Ovakvi poduhvati otvaraju novi prostor ne samo za aerodrome i aviokompanije već i za brojne manje preduzetnike i ugostitelje.

„Ugostitelji se mogu povezati sa avioprevoznicima i rasporedom letenja, pa spremiti specijalne ponude u slučaju odlaganja leta“, navodi Luisa Hajnrih, direktorka u kompaniji „Fjord“ koja je specijalizovana za digitalni dizajn.

Priliku da se uvere kako će funkcionisati „Passbook“ imaće u početku samo stanovnici SAD, jer aplikaciju podržava svega pet tamnošnjih aviokompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: