Tehnopolis

Četvrtak, 30.08.2012.

10:29

Smartfon i tablet mogu da poremete san

Da li vam je teže da zaspite od kada imate iPad ili samsung Galaxy S II? To nije iznenađenje za istraživače sa Politehničkog instituta Renseler u državi Njujork.

Izvor: B92

Default images

Oni su otkrili da dva ili više sata izloženosti uređajima sa pozadinskim osvetljenjem kao što su tablet računari ili smartfoni suzbija melatonin.

To suzbijanje može da dovede do problema sa spavanjem, naročito kod tinejdžera, kaže vođa istraživačkog tima Marijana Figeiro.

„Naše proučavanje je otkrilo da dvočasovna izloženost svetlosti sa uređaja može da suzbije melatonin i do 22%. Stimulacija čovekovog biološkog sistema u ovoj meri može dovesti do poremećaja sna naročito kod onih koji koriste uređaje neposredno pre spavanja”.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

14 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

17 h

Podeli: