Tehnopolis

Subota, 18.02.2012.

08:45

iPad i dalje prvi, ali se udeo smanjuje

Analitička kompanija iSuppli objavila je podatke o tržištu tablet računara u četvrtom kvartalu 2011. godine.

Izvor: B92

Default images

Poredeći sa trećim kvartalom, celokupno tržište poraslo je za 39 posto, a proizvođač sa najvećim tržišnim udelom, Apple, zauzeo je, po broju isporučenih primeraka, 57 posto tržišta, odnosno čak 7 posto manje nego u prethodnom kvartalu.

Uređaj za koji se govorilo da će biti taj koji će značajnije ugroziti iPad, Amazon Kindle tablet, koji je debitovao u četvrtom kvartalu, zauzeo je 14 posto tržišta.

Na trećem mestu najvećih tablet proizvođača u četvrtom kvartalu nalazi se Samsung, sa 8 posto tržišnog udela, i padom od 3 posto u odnosu na treći kvartal.

Gledajući celokupnu 2011. godinu, Apple je isporučio 40,5 miliona iPada, 168 posto više nego 2010. godine, što čini da ova kompanija ima udeo na tržištu od 62 posto za celu godinu.

Samsung se, ako na umu imamo ovaj vremenski period, nalazi na drugom mestu, sa 6,1 milion isporučenih uređaja, odnosno 9,4 posto tržišta u 2011., navodi iSuppli.

Četvrto i peto mesto, i u poslednjem kvartalu i tokom cele godine, zauzimaju Barnes&Noble i Asus. Asus tableti u poslednjem kvartalu 2011. zauzeli su 2 posto tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: