Tehnopolis

Nedelja, 23.12.2012.

15:56

Android i iPhone u službi špijunaže

Pre više godina kada su špijuni i zaposleni u vladama želeli bezbednije telefone, posegnuli su za BlackBerry-em. Ipak, vremena su se promenila.

Izvor: B92

Default images

Sve više zaposlenih u agencijama pri američkoj vladi koriste Androide i iPhone.

Čak je i Državna bezbednosna agencija SAD usvojila taj trend, pa je tako objavila i uputstvo za korištenje iOS-a, koji istini za volju, može biti koristan i običnim korisnicima koji drže do privatnosti.

Zanimljivo je da taj dokument otkriva koliko su iPhone i iPad uređaji korisni špijunima.

Zaposleni treba da vode računa o suprotstavljanju hakerima, pa čak imaju i dugačak spisak rizika uključujući i to da im neko može instalirati mikrofon u aparat ili daljinski aktivirati kameru. Takođe, GPS lokacija odaje položaj korisnika, što bi neki pojedinci i te kako mogli iskoristiti.

Agencija navodi da je iPhone manje – više otporan na Bluetooth napade od drugih smartfona, ali su zato podložni zloupotrebi putem mejla ili mreže mobilne telefonije.

Jedan od najvećih rizika za iPhone, prema dokumentima, je taj da ga vlasnik ostavi uključenog na punjenje u neobezbeđenu utičnicu.

Stručnjaci za bezbednost upozoravaju (možda i hipotetički) rizike od toga da neko na javnim kioscima za punjenje telefona kopira sadržaje iz žrtvinog uređaja.

Agencija takođe savetuje da se iPad i iPhone ne nose na važne sastanke, jer bi neko mogao da čak i putem ugašenog uređaja snima tajne razgovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: