Tehnopolis

Četvrtak, 19.03.2009.

00:25

Japanska robotska manekenka

Novi japanski robot hoda i priča, ima žensko lice koje može da se smeši i smršao je tako da teži svega 43 kilograma, kako bi mogao da učestvuje na modnoj reviji, ali još nije zadovoljio sigurnosne standarde da bi se šetao po pisti sa stvarnim manekenkama.

Izvor: Mikro

Izvor: B92

Default images

Razvojni inženjeri Nacionalnog instituta za naprednu industrijsku nauku i tehnologiju, čiji rad finansira japanska vlada, kažu da njihov „kibernetski čovek“ prikazan u ponedeljak 16. marta, još nije spreman da se prihvati svakodnevnih poslova i radi zajedno s živim ljudima, kao što se to od robota očekuje u budućnosti.

„Tehnološki još nije na tom nivou, a kao maneken nije dovoljno visok i nema neku naročitu figuru“, rekao je Hirohisa Hirukava, jedan od inženjera koji su ga razvili.

Glavna namena ovog crnokosog robota visokog 158 cm je da zabavi i privuče pažnju. Zove se HRP-4C a zanimljivo je da je ranije težio 58 kilograma. Očekuje se da će se koristiti u zabavnim parkovima, na događajima gde treba da privuče pažnju ili kao instruktor vežbanja, jer može da simulira ljudske pokrete.

HRP-4C je napravljen tako da izgleda kao prosečna Japanka, mada njegovo srebrno-crno telo ostavlja utisak kao da nosi svemirsko odelo. Sledeće nedelje pojaviće se na tokijskoj modnoj reviji u posebnoj sekciji namenjenoj robotima, ali neće nositi nikakvu odeću.

Robotska struktura modela HRP-4C, bez lica i ostalih pokrivki, prodavaće se po ceni od oko 20 miliona jena (200.000 dolara), a tehnologija za njegovo programiranje biće javno dostupna kako bi i drugi mogli da osmisle zanimljive pokrete.

Japan je jedna od vodećih zemalja u oblasti industrijske robotike, a njegova vlada podržava njen razvoj kao jedan od puteva za ekonomski rast. Kompanija Honda Motor razvila je robota Asimo, koji takođe hoda i govori, ali ne pretenduje za tim da ima ljudski izgled. Drugi roboti, poput onih koje prave Hiroši Kobajaši sa Tokijskog univerziteta nauke i Hiroši Išiguro sa Univerziteta Osake, imaju ljudska lica i oprobali su se kao recepcioneri.

„Potražnja za društveno korisnim robotima je u porastu, naročito za onim koji bi mogli da se staraju o starijim i bolesnim licima“, rekao je Jošihiro Kaga, vladin zvaničnik iz ministarstva trgovine i industrije. „Želimo da ovo tržište raste kao i ostala industrija.“

Robot prikazan u ponedeljak ima u svom telu 30 motora koji mu omogućavaju da hoda i pokreće ruke, i osam motora u licu koji mu omogućavaju da načini izraze poput ljutnje i iznenađenja.

Na demonstraciji priređenoj za novinare, robot se došetao i trepćući očima, poput animirane figure koja je oživela, tankim ženskim glasom i uz pomeranje usana rekao „Zdravo svima“.

Nije radio baš savršeno. Nastavljao bi da izgleda iznenađeno, otvorenih usta i razrogačenih očiju, čak i kad je demonstrator tražio da se nasmeši ili uputi ljutit pogled.

Ni hod mu nije bio baš za beogradsku nedelju mode, delom zato što kolena moraju sve vreme da mu budu savijena. Ima senzore u stopalima, ali mu svejedno nedostaje senzitivna ravnoteža stvarnog ljudskog bića.

Veliki izazov u stvaranju ovog robota bila je izrada malih delova kako bi HRP-4C mogao da izgleda kao žena. „Najteže nam je bilo da napravimo tanke noge“, rekao je Šuđi Kađita, vođa istraživačke grupe za humanoidne robote pomenutog instituta. „Ali ovo je tek prvi korak.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: