Predstavljen najveći dron na svetu: U letu ispaljuje rakete koje šalju male satelite VIDEO

Dron je visok 5,4 metra, raspon krila mu iznosi 18,2 metra, a dug je 24,3 metra. Zbog ovih dimenzija se smatra najvećom bespilotnom letelicom na svetu.

Ravn X je debitovao je u četvrtak.

Tehnopolis

Izvor: B92, Zimo

Subota, 05.12.2020.

12:12

Default images

SpaceX je dobio ozbiljnu konkurenciju u osvajanju svemira jer je američki startup Aevum predstavio svoj projekat bespilotne letelice, koji je dizajnirana da u letu ispaljuje rakete koje onda šalju male satelite u Zemljinu orbitu.

Projekt nosi naziv Ravn X Autonomous Launch Vehicle i prvi je kojem neće biti potrebnai lansirna rampu kako bi opremu slao u svemir. Prezentaciju projekta na Jutjub kanalu firme Aevum održao je njen šef Džej Skajlus, prenosi Zimo.

Ravn X je osmišljen tako da može slati satelite svaka 180 minuta u svemir, što je mnogo češće od bilo koje trenutno dostupne opcije na tržištu, pa tako i SpaceX-ove.

Oblikom, Ravn X podseća na običan avion i zapravo će leteti poput njega, s uobičajene poletno-sletne piste i bez potrebe za skupom infrastrukturom lansirne rampe i popratnih objekata.

Ravn X dug je 24,3 metra i ima raspon krila od 18,3 metra te je visine 5,4 metra. Teži 25 tona i kad se sve te statističke brojke stave u skup, Ravn X je zapravo najveći dron ikad napravljen.

Skylus je pojasnio da kad Ravn X dosegne mesto i odgovarajuću visinu, ispušta raketu koja zapravo nosi teret od najviše 100 kilograma u nisku orbitu oko Zemlje. Nakon isporuke tereta, dron se vraća na Zemlju i odlazi u hangar. Ono što je najvažnije, dron bi sve navedeno trebalo da obavlji automatski i autonomno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: