Poznata cena svemirskog interneta: Da li biste platili da ga testirate?

Za Starlink, internet kompanije SpaceX je interesovanje pokazalo oko 700.000 ljudi u SAD, a nakon zatvorenih testiranja, izgleda da će uskoro krenuti i javne probe.

Tehnopolis

Izvor: B92, CNBC

Sreda, 28.10.2020.

12:52

Poznata cena svemirskog interneta: Da li biste platili da ga testirate?
Foto: EPA/ALEXANDER BECHER

Za sada, u svemiru se nalazi oko 900 satelita koji odašilju signal, pa je javno testiranje spremno za SAD i Kanadu. Planirano je da, već u toku sledeće godine, Starlink pokrije veći deo planete.

Sada su mejlovi počeli da pristiću osobama koje su se prijavile da testiraju ovaj novi "svemirski" internet, pa možemo da vidimo i koliko će da košta.

Potrebno je da se plati 500$ jednokratno, a to će uključiti poseban terminal za povezivanje sa satelitima, stativ i Wi-Fi ruter. Zatim, mesečno će cena biti 99$.

Mada ovo izgleda prilično skupo, ipak neće svi morati toliko da plate. Za neke će, naravno, Starlinkov internet biće besplatan, a to se odnosi na one najugroženije. Za početak, jedan siromašni školski okrug u Teksasu će biti uključen u ovaj program.

Brzina pristupa internetu će, kako su testeri obavešteni, u početku biti od 50MB do 150MB, a latencija će biti od 20ms do 40ms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: