Zbog presečenog kabla cela država ostala dva dana bez interneta

Jedna od glavnih strepnji u tehnološkoj eri - potpuni nestanak interneta u celoj zemlji, ostvarila se početkom ovog meseca u Mauritaniji. Zbog presecanja podvodnih kablova, cela država je dva dana bila bez interneta.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 11.04.2018.

20:05

Zbog presečenog kabla cela država ostala dva dana bez interneta
Foto: Thinkstock

Podvodni kabl ACE (African Coast to Europe), dugačak 17 hiljada kilometara, koji prolazi duž afričke i evropske obale, presečen je 30. marta, čime je pristup internetu potpuno ili delimično onemogućen stanovnicima Sijera Leonea i Mauritanije.

Prema izveštaju Dyna, kompanije u vlasništvu Oraclea koja se bavi nadzorom internet saobraćaja, na internet mrežu nisu mogli da se povežu ni stanovnici Obale Slonovače, Senegala, Ekvatorijalne Gvineje, Gvineje i još nekih afričkih zemalja.

Ipak, najgore je bilo u Mauritaniji, u kojoj je pad mreže trajao ukupno 48 sati.

Presečeni podvodni kabl za povezivanje na internet koriste ukupno 22 države koje se nalaze na potezu od Južnoafričke Republike do Francuske.

I dalje nije razjašnjeno kako je kabl presečen, ni ko je tu učinio, piše Business Insider.

Postoje glasine da je krivac zapravo vlada države Sijera Leone, koja je u pokušaju da utiče na ishod izbora, u noći između 31. marta i 1. aprila, svojim stanovnicima onemogućila pristup internetu.

U poslednjih nekoliko godina zaeleženo je nekoliko incidenata u kojima su presečeni podvodni kablovi izazvali pad interneta.

U većini slučajeva, oštećenja su prouzrokovala sidra brodova ili su kablove sažvakali morski psi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: