Tehnopolis

Sreda, 26.08.2015.

21:43

Naučnici rade na baterijama koje bi mogle da traju večno

Naučnici Instituta MIT i kompanije Samsung došli su do zaključka da bi se upotrebom baterija u čvrstom stanju mogli rešiti svi problemi koje imamo sa današnjim baterijama.

Izvor: Dnevnik / Monika Nožinić

Default images

Današnji uređaji uglavnom koriste litijum-jonske baterije koje su prilično malog kapaciteta, brzo se troše, a i uvek postoji opasnost od eksplozije.

Prema rečima Gerbranda Sedera, profesora koji je zajedno sa još pet naučnika radio na novom materijalu, svi požari koji se događaju na, primer, Boing avionima i Tesla automobilima, nastali su upravo zbog tekućih elektrolita.

"Sam litijum nije zapaljiv, kao što je to slučaj u ovim baterijama. Uz čvrste elektrolite nema sigurnosnih briga, možete je baciti na pod, u nju zabiti ekser i neće doći do požara", ističe profesor Seder.

Problem sa razvijanjem baterija u črvstom stanju je bio taj što je teško pronaći čvrste materijale koji čestice provode jednako brzo kao tečnost. Međutim, ovaj tim naučnika analizirao je svojstva postojećih litijum-jonskih materijala i uspeo da pronađe materijale koji su dovoljno dobri vodiči.

Takođe, nove se baterije bolje ponašaju u hladnim uslovima, a mogu izdržati i nekoliko stotina hiljada ciklusa punjenja.

S obzirom na to da naučnici u svoj rad ulažu puno truda i napora, nadamo se da će večne baterije u bliskoj budućnosti ugledati svetlost dana.

foto: flicker.com/ScaleSpeeder

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

19 h

Podeli: