Stigao je novi Ubuntu

Jedna od najpopularnijih GNU/Linux distribucija, Ubuntu, od danas je dostupna za preuzimanje u novoj verziji - 11.04 Natty Narwhal.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2011.

16:57

Default images

Jedna od najuočljivijih novina svakako je novi korisnički interfejs, Unity, prvenstveno razvijan za netbook verziju ovog operativnog sistema, a koji je sada prilagođen i za desktop.

Osim toga, pomeranje od tradicionalnih interfejsa učinjeno je i sa novim način pretrage aplikacija i fajlova, koji izgleda kao pretraživanje na webu, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Bojan Bogdanović iz lokalne Ubuntu zajednice rekao je da ovo izdanje donosi velike promene. "Pored ustaljene prakse da sa novom verzijom dolaze najnovije verzije programa, kernela i slično, ovoga puta su načinjene velike promene u samom izgledu, ali i funkcionalnosti dekstop okruženja."
"Od ove verzije doneta je odluka da Ubutnu dolazi sa Unity u paru sa AppMenu umesto sa (upravom izašlim) Gnome 3 okruženjem. Vizuelni identitet je dopadljiv, a nadamo se da će i nove funkcionalnosti doprineti lakoći korišćenja Ubuntua", rekao je Bogdanović za Tehnopolis.

On je, od ostalih promena, izdvojio i zamenu nekih podrazumevanih softverskih paketa, pa sada umesto OpenOffice paketa, Ubuntu stiže za libreOfficeom, a umesto Rhythmboxa tu je Banshee.

Ostale karakteristike 11.04 izdanja tiču se bolje povezanosti sa Ubuntu One servisom i novog Software centra, a koje bi trebalo da doprinesu lakšem korišćenju u svakodnevnom radu, rekao je Bogdanović.

Ubuntu Natty Narwhal, koji prema rečima izvršne direktorke Canonicala, kompanije koja stoji iza ovog operativnog sistema, Džen Silber, "pomera granice pružajući moderno i efikasno PC iskustvo" možete besplatno preuzeti sa zvaničnog sajta.

Ukoliko ste novi u Linux svetu i imate nekakve nedoumice iz zvanične lokalne zajednice Ubuntu korisnika Srbije pozivaju vas da im se javite postavite pitanja na forumu ili na IRC kanalu #ubuntu-rs na freenode.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: