Generativna veštačka inteligencija kamen spoticanja u EU

Poslanici EU ne mogu da se slože oko toga kako da regulišu sisteme kao što je ChatGPT, u okviru pravne regulacije koja ima za cilj da zadrži veštačku inteligenciju (AI) pod kontrolom, izjavilo je šest neimenovanih izvora.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.12.2023.

15:53

Generativna veštačka inteligencija kamen spoticanja u EU
Foto: Shutterstock/metamorworks

Pregovarači se sastaju danas pred završne razgovore koji će biti organizovani 6. decembra o "temeljnim modelima" ili generativnoj AI, koja je postala glavna prepreka u pregovorima o predloženom zakonu Evropske unije o AI, rekli su izvori, koji su odbili da budu imenovani jer je razgovor poverljiv, preneo je Rojters.

Osnovni modeli poput onog koji je napravio OpenAI koji podržava Majkrosoft su AI sistemi obučeni na velikim skupovima podataka, sa mogućnošću učenja iz novih podataka za obavljanje različitih zadataka.

Posle dve godine pregovora, predlog zakona je odobren u maju u Evropskom parlamentu. Nacrt pravila o AI sada treba da bude dogovoren na sastancima između predstavnika Evropskog parlamenta, Saveta i Evropske komisije.

Eksperti iz zemalja EU sastaće se danas kako bi se razjasnili stav o modelima osnova, pristupu izvornim kodovima, kaznama i drugim temama dok se poslanici evropskog parlamenta, takođe, okupljaju da finaliziraju svoj stav.

Ako ne budu mogli da se dogovore, postoji opasnost da se akt odloži zbog nedostatka vremena pre održavanja evropskih parlamentarnih izbora sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: