Tehnopolis

Subota, 27.01.2018.

20:20

Na Dark Webu se prodaju lični podaci novorođenčadi

Lični podaci dece, s datumima rođenja i devojačkim prezimenima majki, tražene su informacije već duži niz godina.

Izvor: bug.hr

Na Dark Webu se prodaju lični podaci novorođenčadi
Foto: Thinkstock

Nedavno je pronađena reklama koja vodi do foruma putem kojeg se mogu kupiti lični podaci novorođenčadi, i to za 300 američkih dolara (u bitcoin kriptovaluti) po paketu podataka.

Takve podatke napadači koriste za podizanje kredita, kao podatke za prijavu za uslugu kreditnih kartica, i za ostale povlastice.

Krađa identiteta dece može da ostane neotkrivena godinama tj. sve do trenutka kada se osoba s tim identitetom ne odluči za iskorišćavanje ranije spomenutih povlastica. Upravo iz tog razloga su ti podaci su veoma vredni, i napadači koriste sve metode zaštite kako bi prikrili svoj stvarni identitet.

Podaci se mogu kupiti preko online prodavnice koja se nalazi na Dark Webu, a kojoj se može pristupiti putem Tor pregledača.

Na pojedinim forumima moguće je pronaći i detaljna uputstva kako uspešno izvesti krađu identiteta, a najčešće se prodaju setovi podataka nazvani 'fullz', koji označavaju potpuni skup ličnih podataka o pojedincu.

Kompanija koja je otkrila prodaju ličnih podataka novorođenčadi, Terbium Labs, tvrdi da je ovo prvi put da naiđe na takvu vrstu podataka. Prema njihovim rečima, lični podaci mlađe dece veoma su traženi, ali je tek nedavno počela potražnja podataka novorođenčadi.

Prema izveštaju istraživanja sprovedenog na Univerziteti Karnegi Melon, slučajevi u kojima dolazi do krađe ličnih podataka dece više su nego 50 puta češći od krađe podataka vezanih za odrasle osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: