"Govor mržnje na Internetu utiče i na realnost"

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić izjavila je da se posledice govora mržnje i diskriminacije na Internetu sve više osećaju i u realnom svetu zbog čega je neophodno raditi na podizanju svesti, pre svega mladih, i ozbiljno pristupiti rešavanju tog problema.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.03.2013.

14:51

Default images

Marić je na sastanku Nacionalnog komiteta za sprovođenje kampanje za borbu protiv govora mržnje na Internetu, koji je formiran 13. marta, istakla da je cilj tog tela da se Internet učini bezbednijim mestom za mlade, ali i za ostalo stanovništvo.

Komitet će se, rekla je Marić, boriti protiv rasne i drugih oblika diskriminacije izraženih kroz govor mržnje u on-lajn okruženju i raditi na stvaranju bezbednijeg virtuelnog sveta.

"Ta tema sve više dobija na značaju u modernom društvu u modernom društvu, jer su mladi sve više na Internetu. Većinu mladih pre ćete naći na Internetu nego u parku", rekla je Marić i dodala da mladi često nisu svesni da aktivnosti u virtuelnom svetu imaju uticaj na realan svet.

Ona je istakla i da mladi moraju da shvate da gašenjem kompjutera ne nestaje sve što su radili u virtuelnom okruženju, za šta je kao primer navela zakazivanje sukoba, tuča, širenje rasne i drugih oblika diskriminacije. Zbog toga je, kako je dodala, jako važno da mladi nauče da na Internetu mogu naći korisne informacije o studiranju, stipendijama, putovanjima...

Srbija je, kako je dodala Marić, među prvim zemljama koje su se uključile u evropsku kampanju za borbu protiv govora mržnje na Internetu, a u toj akciji računa i na snažnu podršku Saveta Evrope.

"Spremni smo da se uhvatimo u koštac sa svim izazovima koje kampanja nosi i da Internet učinimo bezbednijim mestom za sve", rekla je Marić i napomenula da će se u kampanju, osim Ministarstva omladine, uključiti i druge relevantne institucije, omladinske organizacije, mediji, lokalne samouprave...

Marić, koja je predsednica Komiteta, najavila je i da će predstavnici Ministarstva 22. marta u Strazburu prisustvovati lansiranju evropske kampanje protiv govora mržnje.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine Nenad Borovčanin izrazio je nadu da će "mračni delovi Interneta gde vlada mržnja biti zamenjeni svetlošću", dok je državni sekretar u Ministarstvu rada Stana Božović navela da se žene na Internetu često prikazuju u ružnom svetlu i nazivaju pogrdnim imenima, što se mora promeniti.

Kako se navodi u Rešenju o osnivanju Komiteta, njegov zadatak je izrada detaljnog nacionalnog plana kampanje za borbu protiv govora mržnje na Internetu i koordiniranje kampanje kako bi sve njene faze bile sprovedene po planu i sa očekivanim rezultatima.

Među zadacima Komiteta su i sprovođenje kontinuirane on-lajn kampanje, redovan monitoring i evaluacija aktivnosti u skladu sa unapred definisanim standardima, kao i obezbeđivanje održivosti i unapređenje kampanje za narednu godinu.

U Komitetu se, osim Marić, Borovčanina i Božović, nalaze i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, MUP-a, kao i različitih omladinskih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: