Tehnopolis

Sreda, 14.08.2019.

14:00

Skraćujete radni vek laptopa, a da toga niste ni svesni

Uz pažljivo korišćenje i održavanje prenosnog računara, on vas može verno služiti godinama...

Izvor: B92, Tportal

Skraćujete radni vek laptopa, a da toga niste ni svesni
Ilustracija / Foto: Depositphotos/IgorTishenko

Ovih 10 stvari bi trebalo da izbegavate kako biste svom laptopu produžili vek upotrebe.

1. Izbegavajte pregrevanje

Visoke temperature su smrtni neprijatelj laptopova. Ako dozvolite da se pregreje, ugrozićete osetljive komponente poput procesora, ventilatora i baterije. Zato izbegavajte korišćenje laptopa na mekim površinama koje bi mogle da blokiraju odvode za vazduh i tako otežaju hlađenje. Idealno je koristiti ga na stolu i sličnim ravnim površinama. Ako već morate da koristite laptop u krevetu, proverite da li su odvodi za vazduh slobodni. Uz to, ne ostavljajte računar u blizini predmeta koji emituju toplotu (kao npr. radijatora) ili u prostorima u kojima temperatura može da poraste (npr. auto na suncu).

2. Pažljivo rukujte

Iako su relativno izdržljivi, prenosni računari su ipak skupi uređaji sa puno osetljive elektronike sa kojom treba pažljivo postupati. Izbegavajte, na primer, da podižete ili da držite laptop za ekran, da ga na silu otvarate, koristite ga kao podlogu za piće ili bacate.

3. Ne praznite bateriju do kraja

Baterije laptopa nisu večne - nakon dve godine korišćenja, kapacitet će početi da im opada. To je nemoguće izbeći, ali taj proces možete da usporite ako pažljivo postupate sa baterijom. Idealno, nemojte stalno da je "cedite" do nule i da je punite do 100 odsto. Bolje je držati je na iznad 40 odsto napunjenosti i stalno dopunjavati do 80 odsto. To vam, naravno, neće uvek poći za rukom, ali činite to kad god možete.

4. Ne igrajte se strujom

Laptop koristi solidnu količinu električne energije i osetljiv je na nagle poraste napona u mreži. Većina ima ugrađenu kakvu-takvu zaštitu, ali ako imate skup računar i/ili ga koristite u području gde su rizici od naglog porasta napona veliki, pametno je nabaviti posebnu prenaponsku zaštitu. Moguće je da ćete morati da je zamenite nakon tri do pet godina, ali to je svakako jeftinije nego kupovina novog laptopa.

5. Pazite na kabl

Kabl kojim se napaja prenosni računar električnom energijom najvažniji je deo njegove propratne opreme. Oni su u pravilu čvrsti i izdržljivi, ali kablovi takođe mogu pretrpeti oštećenja usled stalnog transporta, padova, čupanja iz zidnog utikača ili ako ih, recimo, prikleštite vratima. Oštećen kabl može da izazove probleme sa strujom, neodgovarajuće napajanje, pa čak i - požar.
Foto: Depositphotos / panama7
6. Ne gubite vreme na nepotrebno održavanje

U vreme dominacije Windowsa XP, redovno čišćenje i održavanje računara je imalo smisla. Danas je malo verovatno da će brisanje nekorišćenih i privremenih datoteka zaista značajno ubrzati rad vašeg računara. Uz to, veliki broj aplikacija koje nude pomoć pri čišćenju i održavanju su u stvari beskorisne, potencijalno štetne (npr. čistači registra u Windowsu). Skoro sve što nude možete naći u postavkama Windowsa 10, pa ih zato dobro proučite.

7. Ništa bez zaštite

Obavezno instalirajte antivirusni i antimalver softver na kompjuter i aktivirajte firewall. Microsoft je u svoj operativni sistem ugradio Windows Defender, ali nije na odmet potražiti i dodatnu zaštitu (npr. Malwarebytes Anti-Malware), naročito ako računar koristite za posao ili na njemu držite osetljive lične podatke. Redovno nadograđujte softver, koristite dobar menadžer za lozinke i naučite kako da prepoznate prevare koje vrebaju na vebu.

8. Držite laptop dalje od onih kojima ne verujete

Ako niste sigurni da li će se osoba kojoj nameravate da poverite vaš laptop na korišćenje prema njemu ponašati onako kako biste vi to činili, nemojte joj ga dati. Držite decu i kućne ljubimce dalje od vašeg prenosnog računara.

9. Čuvajte laptop od tečnosti

Polivanje tečnošću jedan je od najčešćih načina da laptop završi u neupotrebljivom stanju. Sa vodom ćete se možda (naglasak na "možda") još nekako i izvući, uz puno sreće, ali, nađe li se u laptopu tečnost sa puno šećera, gotovo je sigurno da možete da se pozdravite sa njim.

10. Pazite čime ga čistite

Brisanje računara mokrom krpom nije dobra ideja, kao ni upotreba sredstava za čišćenje. Verovatnoća da ćete napraviti više štete nego koristi prilično je velika. Idealno je da svoj laptop čistite suvom krpom bez tečnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: