Tehnopolis

Nedelja, 02.12.2012.

18:16

Šta bi Stiv Džobs mislio o Windowsu 8?

Stiv Džobs najverovatnije ne bi hteo da komentariše novi OS, ali sam siguran da bi za nove Windows telefone i njihov OS rekao da su elegantni. Za Microsoftov tablet bi sigurno zaključio da je lepo osmišljen, pomalo nezgrapan ali i da su aplikacije i OS jadno izvedeni, zaključio je Džordž Džouns za TabTimes..

Izvor: B92

Default images

Desktop verzija OS-a? Na nju bi gledao kao na apsolutnu propast.

Džobs nije bio savršen kada je razumevanje same tehnologije u pitanju, zapravo, nekoliko njegovih teorija o tabletima i njihovoj budućnosti vrlo brzo je opovrgnuto.

Recimo, tržište tableta sa ekranom od 7 inči potpuno je eksplodiralo, a po svoj prilici, čini se da će iPad mini pokleknuti pred Kindle Fireom HD.

Samsung Galaxy Note II pokazao je da postoji itekako veliko tržište kada su u pitanju tablet telefoni sa olovkom.

Jedna stvar koju je Džobs ipak video kristalno jasno, bila je veza između tableta i desktopa. Tamo gde je Microsoft uleteo sa jednim sistemom za sve, Apple i dalje drži granicu između iOS-a i MacOS-a.

Apple je do sada odbijao da integriše dodir kao ključnu komponentu svojih računara, ali polako integriše ključne elemente iOS-a u svoje Macove.

Aplikacija za slanje poruka je odličan primer ovoga. Poslednji OS, Mountain Lion, dozvoljava korisnicima da šalju tekstualne poruke sa istih kontakata koje imaju na telefonu, računaru ili tabletu.

Znatno ranije, Apple je integrisao svoje komande koje se izdaju određenim pokretom prstom u MacOS – ali ne na sam ekran već na trackpad i Magic Mouse.

Ovakva metodologija u potpunoj je suprotnosti sa svima što je Microsoft pokušao da postigne sa Windowsom 8.

Vrlo je moguće da je Microsoft samo znatno ispred svog vremena. Ukoliko ljudi nastave da prihvataju tablete, vrlo lako se može desiti da oni postanu jedini računari u našem domu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

15 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

18 h

Podeli: