Tehnopolis

Subota, 08.09.2012.

08:26

O novom iPhoneu se sve već zna

Zbog zaposlenih Applea koji ostavljaju spise po kafićima sve se već zna o novom iPhoneu

Izvor: Jutarnji.hr

Default images

Ono o čemu svet visoke tehnologije bruji posjednjih nekoliko nedelja, pre par dana dobilo nje zvaničnu potvrdu: Apple je poslao pozivnice za veliku konferenciju za novinare 12. septembra, a više nema skoro nikakve sumnje da će toga dana biti predstavljena nova generacija iPhonea.

U standardnom Appleovom blago kriptičnom stilu, na pozivnici se nalazi ogromna brojka 12 koja označava datum događaja, ali čija senka pada na tlo u obliku brojke 5, što daje naznake o glavnoj zvezdi promocije - iPhoneu 5.

Mesto događaja je dvorana Yerba Buena Center u San Francisku (već je počelo postavljanje "scenografije"), a početak je zakazan za 10 sati po lokalnom vremenu, odnosno za 19 sati po našemu. Osim iPhonea, toga bi dana trebao biti prezentovan i novi Appleov mobilni operativni sistem iOS 6, a malo maštovitije glasine spominju i iPad manjih dimenzija, pa čak i dugonajavljivani Appleov televizor.

No, te opcije malo su verovatne. Kompanija iz Kupertina, još uvek najvrednija kompanija na svetu, nikada ne otkriva detalje o uređajima koje tek treba zvanično da predstavi. No, na njihovu nesreću reč je o kompaniji sklonoj curenju informacija (što od nelojalnih zaposlenih, što od onih nepažljivih, poput inženjera koji ostavljaju prototipe po kafićima), tako da se glavne karakteristike iPhonea 5 znaju.

Najveća novost je povećanje dimenzija; ekran baziran na Sharpovoj IGZO tehnologiji od dijagonale od 3,5 inča porašće na danas gotovo standardna 4 inča te će zadržati naziv Retina (imaće rezoluciju od 1136x640 piksela).

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji upravljanja na dodir, uređaj će biti tanji od prethodnika za otprilike dva milimetra i imaće 7,4 milimetara. Samo telo iPhonea 5 trebalo bi da bude izrađeno po uzoru na Appleove prenosne računare: umesto staklene poleđine prethodnika imaće takozvanu “unibody” konstrukciju od metala.

Kojeg, još se ne zna, premda se nagađa o dve verzije - od aluminijuma i od legure nazvane "liquidmetal", navodno dvaput čvršće od titanijuma. Ulaz za slušalice s gornje se strane seli na donju, gde će se nalaziti i povećani otvori za mikrofon i zvučnik. Sve to Apple je uspeo da stavi na taj ograničeni prostor zahvaljujući navodnom smanjenju ulaza za kabl, koji je takođe s donje strane.

Znatno povećanje performansi trebalo bi da doživi kamera (12 megapiksela umesto 8 kod iPhonea 4S) i procesor (nagađa se da bi se trebalo zvati A6 i imati 1,2 GHz). Dalje, brojni analitičari predviđaju i da će u novi iPhone biti ugrađen i NFC čip, koji omogućava bolju bežičnu komunikaciju između dva elektronska uređaja i koji je ključan korak u prelasku na bezgotovinsko plaćanje.

Osim toga, iPhone 5 imat će mogućnost brzog spajanja na internet 4G LTE tehnologijom.

iPhone 5 u SAD-u bi trebalo da počne da se prodaje 21. septembra, a već početkom oktobra stiže u druge zemlje. Što se tiče ciena, dosadašnja politika Applea bila je vrlo jasna: novi model preuzima cenu dotadašnjeg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

15 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

17 h

Podeli: