Tehnopolis

Ponedeljak, 09.07.2012.

16:28

Fotografisanje najčešća smartfon aktivnost

Pravljenje fotografija smartfonom zastupljenije od poziva i SMS-a, pokazalo je istraživanje koje je sproveo britanski O2.

Izvor: B92

Default images

Tomi Ahonen, nekadašnji zaposleni kompanije Nokia, a sada nezavisni konsultant i tvorac teorije o mobilnom kao sedmom masovnom mediju, objavio je tekst o istraživanju korisničkih navika vlasnika smartfona. Istraživanje je sproveo O2, jedan od najvećih operatera u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ispitanici su bili korisnici smartfona.

Što se njihovih navika pri korišćenju svojih uređaja tiče, istraživanje je pokazalo da 74 posto ispitanih fotografiše svojim smartfonom, a ovo je i prva aktivnost na listi.

Pozivanje je zastupljeno sa 3 procenta manje, a SMS sa 69 posto.

Isto toliko je zastupljeno i surfovanje internetom, a kao budilnik svoj smartfon koristi 64 posto ispitanih.

Umesto ručnog sata i kao adresar, smartfon koristi 50 posto njih, a najmanje zastupljena na listi aktivnosti je čitanje knjiga, sa 13 posto.

Upoređujući sa podacima comScorea od prošle godine, SMS je aktivnost koja je doživela veliki pad, sa 90 na 69 posto. Razlog tome, piše Ahonen, treba videti u sve većoj popularnosti servisa kao što su Whatsapp, iMessage, BBM, Skype i Facebook.

Korisnici se ne dopisuju manje, samo koriste efikasnije načine za to, piše on. Što se vremena provedenog u korišćenju određene vrste aplikacija tiče, među smartfon korisnicima najzastupljeniji su različiti zabavni servisi (igre, muzika, film) i to sa 33 posto, komunikacija (pozivi, SMS, mejl) sa 28 posto, surfovanje 21 posto, a na društvenim mrežama se provede 15 posto vremena. Iako je fotografisanje najzastupljenija aktivnost, što se vremena koje korisnici provedu fotografišući tiče, ova aktivnost se nalazi tek na petom mestu, sa 3 posto.

Pošto svedočimo jakom trendu prelaska sa običnih na pametne mobilne telefone ovi podaci mogu biti dobar pokazatelj koje karakteristike će biti ključne na telefonima, smatra Ahonen.

Oni će usput dovesti, odnosno već dovode, do manjeg korišćenja drugih uređaja, a fotoaparat je jedan od njih. Istraživanje je pokazalo da 39 posto ispitanih je potpuno sa aparata prešlo na smartfon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

15 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

18 h

Podeli: