Tehnopolis

Četvrtak, 24.05.2012.

16:26

Neograničena kontrola računara pokretom

Recite 'zbogom' mišu i tastaturi. Jedna mala kompanija osmislila je tehnologiju koja bi mogla iz temelja da promeni kompjuterski korisnički interfejs i način na koji ga koristimo.

Izvor: tportal.hr

Default images

Tehnologija američkog start-upa omogućuje submilimetarsku preciznost, podržava pokrete poput pinch-to-zoom i nagoveštava nove aplikacije, piše CNET.

Leap 3D, kako je nova tehnologija nazvana, programerima će omogućiti stvaranje aplikacija kojima ćemo upravljati pokretima ruku, pa čak i prstiju. Razvila ju je kompanija Leap Motion iz San Francisca.

Sastoji se od malog USB uređaja i sofisticirane softverske platforme. Očekuje se da će koštati 70 dolara, no neće se pojaviti na tržištu pre početka iduće godine.

Skok je napred u odnosu na dosadašnju tehnologiju zato što omogućuje kontrolu upravljanja na računaru s preciznošću do u stotinku milimetra, a uvodi i podršku za pokrete koji nisu vezani s dodirom.

Sistem stvara trodimenzionalni interaktivni prostor, precizniji od ekrana osetljivog na dodir ili miša, podjednako pouzdan kao tastatura. Može prepoznati čak i vrlo male pokrete prsta, što moguću primenu širi na mnoga područja mimo igara, od arhitekture do hirurgije.

Može, recimo, biti korišćen za navigaciju operativnim sistemom i web pretraživačima, izradu i interakciju s trodimenzionalnim modelima, precizno dvodimenzionalno i trodimenzionalno crtanje, upravljanje složenim trodimenzionalnim vizualizacijama podataka, potpisivanje digitalnih dokumenata...

A to je tek početak. Leap Motion, koji očekuje rundu finansiranja vrednu 12,7 miliona dolar, namerava oko svoje tehnologije da izgradi otvoreni eko-sistem koji će podržavati velik broj aplikacija drugih proizvođača.

Zanimanje u programerskoj zajednici već je sad poprilično. U Leap Motionu tvrde kako im je pristiglo više od hiljadu upita te očekuju kako će njihov broj eksponencijalno rasti. Kako bi popularizovali Leap 3D, uskoro će poslati 15 do 20 hiljada besplatnih programskih paketa za razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: