Tehnopolis

Sreda, 11.04.2012.

13:21

VB: Apple optužen za izbegavanje poreza

Prema pisanju britanskog dnevnog lista Daily Mail, Apple izbegava da plati punu sumu za porez u Velikoj Britaniji koju duguje za poslednju fiskalnu godinu.

Izvor: B92

Default images

U članku piše da je Apple zaradio 6 milijardi funti (oko 9,5 milijardni dolara) ali da je platio samo 10 miliona (oko 16 miliona dolara) za porez - što je daleko ispod standarda u VB.

Prema dokumentima za 2010. iz Appleovih maloprodajnih objekata do kojih je list došao, ispostavlja se da je kompanija platila manje za porez te godine nego što je standardno za tu vrstu biznisa u VB.

Pomenuti dokumenti pokazuju da je Apple platio 3,79 miliona funti (6 miliona dolara) za prihod u maloprodaji od 500 miliona funti (800 miliona dolara).

„Stručnjaci kažu da je ukupna prodaja Appleovih proizvoda u VB mnogo veća od prikazane i procenjuju da ona iznosi oko 10 odsto od svetske zarade - 63 milijarde funti (blizu 100 milijardi dolara) na godišnjem nivou”.

Daily Mail takođe navodi da Apple „vrda” u plaćanju poreza u SAD. Navodno, Apple je platio porez od 25,3 odsto, iako je po zakonu dužan da plati 35 odsto. Kompanija je to obrazložila činjenicom da ima „neraspodeljene prihode iz inostranstva” koje planira da drži „na neodređeno vreme”.

Članak je objavljen u trenutku kad je vrednost Applea prešla cifru od 600 milijardi dolara, što je novi rekord za kompaniju.

Apple nije jedina IT kompanija koja je na meti kritika zbog izbegavanja britanskih poreza; u tom konktekstu pominju se još Google i Amazon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: