Tehnopolis

Sreda, 11.04.2012.

11:32

SAD: Kako sprečiti krađe smartfona

Američke vlasti i mobilni operateri odlučili su da preduzmu ozbiljnije korake ne bi li smanjili sve učestalije krađe smartfona.

Izvor: B92

Default images

Savezna komisija za komunikacije (FCC) i vodeći operateri u SAD osmislili su plan za stvaranje nacionalne baze podataka ukradenih telefona kojim bi se sprečilo njihovo korišćenje od strane novih vlasnika.

Predsednik FCC Džulijus Genačovski rekao je da je četiri vodećih operatera pristalo da kreira sopstvenu bazu podataka ukradenih telefona u sledećih šest meseci, a da bi u narednih godinu i po dana mogao da se otvori javni registar koji bi omogućio onima koji ostanu bez telefona da spreče njihovo dalje korišćenje.

„Brojke su uznemirujuće. U Vašingtonu, Njujorku i drugim većim gradovima oko 40 odsto svih pljački uključuje mobilne telefone”, kazao je Genačovski.

„To dovodi u opasnost fizičku bezbednost naših sugrađana ali i bezbednost ličnih podataka koji se nalaze na uređajima”.

Cilj je da se vlasnicima telefona omogući da jednostavno pirjave ukraden uređaj kod svog operatera koji će potom odbiti njegovo aktiviranje kod novog vlasnika - što znači da će lopovima smartfon biti beskoristan i bezvredan.

„Pokušavamo da smanjimo tržište ukradenih telefona... kao što to rade u Evropi”, kazao je komesar njujroške policije Rej Keli.

Skoro svi ukradeni mobilni telefoni u SAD se automatski preprodaju, a pljačke su sve češće i nasilnije. Jednoj majci iz Vašingtona koja je vozila dete u kolicima pljačkaš je razbio vilicu, a u Filadelfiji je sve više slučajeva oružanih pljački.

Plan o novom registru u SAD se razmatra nakon sličnih višegodišnjih napora u Australiji i Evropi.

GSMA, globalno udruženje preko 800 mobilnih operatera sa sedištem u Londonu, godinama vodi bazu podataka sa serijskim brojevima ukradenih telefona.

FCC će uspostaviti saradnju sa zvaničnicima GSMA i integrisati američku listu telefona sa onom iz drugih zemalja kako bi se smanjila i međunarodna trgovina ukradenim uređajma.

„Ovim koracima ćemo smanjiti vrednost ukradenih smartfona i tableta”, kaže Genačovski. „Pozvali smo sve zemlje da usvoje ovu bazu podataka”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: