Država da podrži razvoj IT sektora

Savetnica ministra finansija i privrede Jasna Matić izjavila je da država treba da pomogne razvoj informacionih tehnologija u Srbiji, jer taj sektor ima prosperitet.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 25.12.2012.

15:26

Default images

"To je rastuće tržište na kome je mnogo lakše naći mesto nego na tržištima koja opadaju", rekla je Matić na okruglom stolu o izvozu softvera u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Ona je rekla da se na tom tržištu traže talentovani ljudi i firme koji mogu da prave softver i različite aplikacije, a da je Srbija u tome pokazala kvalitet. Kako je rekla, država treba da nađe mere da podstakne tu industriju, jer najveći broj zemlja u svetu pruža različite mere podrške i podsticaja tom sektoru.

"Država treba da podstiče ono što ima mogućnost i da na taj način podstiče i unapredi konkurentnost privrede", dodala je Matićeva.

Nepohodno je, kako je dodala, napraviti program mera koji će da sadrži poreske podsticaje, mere obuke i edukacije, ali i povećanje upisnih kvota za tehničke nauke i informacione tehnologije, kako bi dobili više stručnjaka.

Prema njenim rečima, IT firme u Srbiji su ostvarivale profit i zapošljavale i u vreme krize.

Milovan Matijević iz kompanije Mineco computers rekao je da u Srbiji ima 554 preduzeća iz programerskog sektora, koja zapošljavaju 6.000 radnika i ostvaruju 200 miliona evra prihoda godišnje. On je dodao da su ta preduzeća prošle godine zaposlila tri puta više radnika, nego u 2007. godini, što pokazuje da se taj sektor razvija uprkos krizi.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: