Nasilje nad ženama: tužna statistika

Do 8. marta ove godine 10 žena je smrtno stradalo od strane svog partnera, dok je u 2012. godini ubijeno 28 žena, rekla je danas predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije Stana Božović. Ona je još dodala da je u protekloj godini pružena pomoć za 9.325 žrtava nasilja u porodici.

Izvor: B92

Sreda, 29.05.2013.

15:52

Default images

"Kada je u pitanju nasilje rezultati pokazuju da u Srbiji skoro svaka druga žena trpi neki vid nasilja - ekonomsko, psihološko, seksualno i to je najčešće nasilje u partnerskim odnosima", rekla je Božović na konferenciji održanoj nakon prve sednice Saveta u ovom sazivu vlade.

Božović, koja je i državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, istakla je i da rezultati Centara za socijalni rad ukazuju da je u protekloj godini pružena pomoć za 9.325 žrtava nasilja u porodici, od kojih je 4.838 dece i mladih.

"Centri za socijalni rad izrekli su 491 meru zaštite, a evidentiran je 6.121 nasilnik - roditelj ili partner", rekla je Božović.

Ona je istakla da je vlada pripremila i da će ovih dana uputiti Skupštini Srbije nacrt zakona konvencije Saveta Evrope o borbi protiv nasilja - KAVIO, čime će se još više unaprediti zakonodavni sistem i institucije koje su nadležne u sprečavanju nasilja i pružanje pomoći žrtvi.

Ocenjujući da se Srbija nalazi u velikoj socijalno-ekonomskoj krizi, ona je istakla da svi relevantni rezultati istraživanja u proteklih par godina ukazuju da je na polju rodne ravnopravnosti neophodno još puno raditi, kao i da rezultati pokazuju da je jako visok procenat nasilja.

Državna sekretarka je istakla da zbog toga posebna pažnja treba da se posveti tom problemu i da će Savet dati svoj doprinos.

Božović je istakla da Savet čini 19 članova i da je srećna jer su svi članovi kompetentni, ukazujući da su članovi državni sekretari, pomoćnici ministara, profesori, naučni radnici i ljudi koji se niz godina bave unapređenjem standarda i podizanjem stepena demokratije u borbi za ljudska prava.

Ona je istakla da će se Savet u naredne četiri godine baviti nacionalnim strategijama i akcionim planovima, ali i Rezulucijom UN 1325 o ženama, miru i bezbednost, odnosno da će razmotriti ono što je urađeno i predložiti vladi u narednom periodu šta treba da se uradi.

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture Gordana Predić rekla je da će Savet raditi na tome da pitanje rodne ravnopravnosti bude vidljivije, odnosno da se podigne svest javnosti o problemu rodne ravnopravnosti i dodala da mediji imaju veliku ulogu u tome.

Izvor: Tanjug
Foto: chainat/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: