Utorak, 05.12.2023.

13:55

Država osnovala klub ove godine – osvojio titulu bez izgubljenog boda

Fudbalski klub Arkadag, osnovan 2023. u čast nekadašnjeg autoritarnog predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova, osvojio je šampionsku titulu u Turkmenistanu.

Izvor: B92

Država osnovala klub ove godine – osvojio titulu bez izgubljenog boda
Foto: Profimedia

"Fudbaleri Arkadaga osvojili su prvi put šampionsku titulu u Turkmenistanu", naveo je državni list Zlatni vek.

Stvoren na proleće u čast bivšem lideru poznatom po tome što je uspostavio kult ličnosti, Arkadag je odmah dobio dozvolu da se takmiči u prvoj ligi.

U klub su dovedeni najbolji igrači iz drugih turkmenistanskih klubova pa je Arkadag bio ubedljiv protiv konkurenata, ostvario je 20 pobeda u 20 utakmica, imao je najbolji napad sa 70 golova i najbolju odbranu sa 14 primljenih golova.

Najveći konkurent Altin Asir ima 16 bodova manje, četiri kola pre kraja, dok je prošlogodišnji šampion Ahal zaostao 34 boda. Najbolji strelac šampionata drugu godinu uzastopno je Didar Durdujev.

On je Frans presu rekao uoči transfera u Arkadag na proleće da je bilo "nemoguće odbiti takvu primamljivu ponudu".

"Ekipa je formirana u aprilu i mi smo šampioni Turkmenistana na kraju godine, to nas ohrabruje da ostvarimo nove pobede. Pokušaćemo da osvojimo Kup", rekao je Durdjev, koji je postigao 26 golova u ligi.

Na vlasti od 2006. do iznenadne ostavke 2022. godine, Gurbanguli Berdimuhamedov i dalje je uticajan i praktično vlada zajedno sa svojim sinom Serdarom. Njegov nadimak je Arkadag, što znači zaštitnik i vođa turkmenistanske nacije.

Nekada grad duhova, Arkadag je u junu postao grad od državne važnosti.

U centru Arkadaga čija je izgradnja koštala pet milijardi dolara postavljen je zlatni spomenik visok 43 metra koji predstavlja Gurbangulija Berdimuhamedova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: