'> '> '>
Nova vest
Fudbal

Petak, 25.06.2010.

19:02

Karadžić: "Doživeli smo veliki neuspeh"

Članovi fudbalske reprezentacije Srbije doputovali su u petak u Beograd, razočarani posle eliminacije sa Svetskog prvenstva u Južnoj Africi, a predsednik FSS Tomislav Karadžić izjavio je u Johanezburgu da je eliminacija nacionalnog tima u prvom krugu takmičenja veliki neuspeh.

Srbija je u tri utakmice zabeležila jednu pobedu i dva poraza, pa je na kraju zauzela poslednje mesto na tabeli D grupe. 'Orlovi' su na startu takmičenja izgubili od Gane (1:0), potom ostvalili istorijski trijumgf protiv Nemačke(1:0), ali su na kraju, u odlučujećem duelu, poraženi od Australije (2:1).

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

"Doživeli smo veliki neuspeh, mnogo veći nego što se čini. Nije bilo razloga za to. Imali smo sve uslove. Fudbalski savez nikada nije toliko ozbiljno prišla jednom takmičenju. Imali smo kvalitet, a nismo uspeli. Nismo uspeli zahvaljujući naivnim porazima od Gane i Australije. Žao mi je što nismo prošli. Žao mi je pre svega igrača, jer imaju kvalitet i potencijal i mogli su da postanu slavni. Put nam je bio otvoren. Sledeći protivnik bi nam bile SAD, pa Urugvaj ili Južna Koreja. Ekipe koje nisu bolje od nas", rekao je predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić u Johanesburgu.

Karadžić je istakao da loš rezultat na Mundijalu ne podrazumeva i rakid saradnje sa selektorom Radomirom Antićem.

"Naš projekat sa Antićem nije pod znakom pitanja. Nećemo lakomisleno preći preko ovog Svetskog prvenstva, tražićemo odgovore od stručnih ljudi, trenerske organizacije i stručnog štaba. Međutim, to nikako ne znači da ćemo da sečemo glave", rekao je Karadžić.

Prvi čovek srpskog fudbala je najavio da bi loš rezultat u Južnoj Africi mogao da utiče na Antićev novi ugovor, koji traje do Evropskog prvenstva 2012. godine.

"Finansijski fijasko koji smo doživeli primorava nas na redukciju svih troškova. Ugovor sa selektorom je baziran na procenjenom uspehu na Mundijalu i planiranih prihoda. Nadali smo se da ćemo stići do četvrtfinala, a tada bi nam kasa bila punija za pet miliona dolara. Međutim, to se nije desilo...Razgovaraćemo. Nije Radomir Antić čovek sa kojim se ne može razgovarati, a nismo ni mi. Samo ćemo ići na neke sigurnije opcije", naveo je Karadžić.

On je, ipak, priznao da se nije uvek slagao sa Antićevom taktikom, ali da i dalje veruje selektoru Srbije.

"Tri boda su nam bili neophodni protiv Australije, a mi smo igrali sa jednim špicem. Trebalo je da budemo agresivniji, hrabriji. Biće mnogo polemike oko tog sistema...Možda je bilo bolje da nismo ostvarili istorijsku pobedu nad Nemačkom, nego da smo igrali nerešeno. Onda bi protiv Australije bili ambiciozniji", ocenio je predsednik FSS.

Srbija već nekoliko poslednjih velikih takmičenja završava rezultatski neuspešno. Na Mundijalu u Nemačkoj pre četiri godine izgubila je sve utakmice, Evropsko prvenstvo 2000. godine završila je porazom od Holandije 1:6.

"Sada možemo da kažemo da se nismo obrukali, nije ovo blamaža. Možemo da kažemo i da smo imali pehove, šanse koje nismo koristili. Samo, u fudbalu se ne broje šanse, nego golovi i bodovi. Naši nastupi na velikim takmičenja su pod ozbiljnim znakom pitanja. Čini se da u njih ulazimo sa dozom bojažljivosti i moramo da vidimo zašto", rekao je Karadžić.

On je istakao i da nema zamerki na ponašanje igrača, bez obzira na to što su pojedinci fotografisani kako puše i piju pivo i to što je Siniša Mihajlović italijanskim medijima izjavio da su mu neki od fudbalera priznali da u svlačionici "Orlova" postoje velike razmirice.

"Sve vreme smo bili uz njih i nismo primetili nijedan incident bilo koje vrste. Neke izjave od strane nekih ljudi su deplasirane, mada je moguće i da mi nemamo te informacije. Atmofsera je bila odlična, a ozbiljnost na najvećem nivou", rekao je Karadžić.

Neki od igrača, njih pet ili šest, po ispadanju sa Mundijala tražili su i razgovor sa Karadžićem što će on, kako je rekao, rado prihvatiti. Međutim, on je odmah rekao i da ne zna o čemu igrači žele da razgovaraju. Karadžić je naglasio da FSS sada mora da se okrene problemima u domaćem prvenstvu i pripremama za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012. godine, koje počinju na jesen.

"Moramo da izvučemo pouke i okrenemo se budućnosti. Ove rane koje smo dobili u Južnoj Africi mogu se zalečiti samo lekom koji se zove plasman na Evropsko prvenstvo. Mislim da će naši navijači i dalje podržavati našu reprezentaciju, da će gledati dobar fudbal i da će put koji smo trasirali pre dve godine biti nastavljen", rekao je Karadžić.

Predsednik FSS je priznao da će neuspeh na Mundijalu ostaviti velikog traga na poslovanje fudbalske organizacije, ali da neće ozbiljno ugroziti srpski fudbal.

"Bili smo u snažnom zamahu na svim poljima. I Vlada se opredelila da nam pomaže. Sve to sada može da splasne, mada ne kažem da hoće. Sponzori nas neće napustiti, ali ćemo sigurno mnogo teže nalaziti nove. Ocene u javnosti o našem rezultatu su možda i preblage. Istini treba pogledati u oči koliko god surova bila. Ne smemo da zabijamo glavu u pesak", rekao je Karadžić, koji je izrazio uverenje da će FSS uspeti da se izbori za novonastalom situacijom.

Karadžić je rekao i da će igračima pripasti 40 odsto od zarađene sume na Mundijalu koja bruto iznosi oko osam miliona dolara. Da su prošli u osminu finala pripalo bi im 50 odsto. Plasman u četvrtfinale i polufinale bi se dodatno nagrađivao sa po 400.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

209 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve