Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 12.06.2023.

09:55

Svetski mediji o Đokoviću: "Od Zemlje do Meseca", "Niko kao on"

Novak Đoković osvajanjem 23. grend slema postao je besmrtan.

Izvor: DP

Autor: DP

Svetski mediji o Đokoviću:
EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Pobedom u finalu Pariza protiv Kaspera Ruda vratio se na prvo mesto, ali postati prvi teniser koji je u svojoj karijeri osvojio najmanje tri puta svaki slem.

Pre njega samo su to uspele teniserke Margaret Kort, Štefi Graf i Serena Vilijams.

Đoković je iskoristio zlatnu priliku da uzme 23. i izjednači se sa Serenom Vilijams, ali i da se približi legendarnoj Kort, koja ima 24 titule sa najvećih turnira.

On je postaoo i najstariji šampion grend slema u Parizu sa 36 godina i 20 dana, ispred Nadala, koji je prošle godine pobedio sa 36 i dva dana.

Đoković je teniser koji je odigrao najviše velikih finala (34), kao Kris Evert, a od ovog ponedeljka ponovo prvi igrač na ATP listi.

Ceo svet poklonio se najvećem svih vremena (GOAT) i to je tema svih svetskih medija.

Španski AS celu naslovnu stranu posvetio je Đokovićevom trijumfu uz naslov "Najveći".

"Novak je najveći među najvećima. Đoković je sada sam na vrhu muškog tenisa. Srbin je najbolji igrač u istoriji tenisa, pošto je oborio sve rekorde. Nije propustio priliku da osvoji 23. grend slem trofej i to na podlozi na kojoj najlošije igra", ističe španski AS.

Marka je takođe veći deo naslovnice rezrvisala za Đokovića, sa naslovom " 23 - Đoković na vrhu".

Mundo deportivo je značajno manje dao pažnju trijumfu srpskog tenisera, a za njega je bio rezervisan samo deo prvi vrhu naslovne strane.

"Legendarni Đoković", naslov je ovog španskog lista.

Francuski Ekip ističe da je Srbin trijumfom u Parizu dokazao da je GOAT, a cela strana i naslov najbolje opisuju Đokovićev uspeh. Naslov je inspirisan romanom Žila Verna iz 1865. godine.

"Od Zemlje do Meseca", naslov je Ekipa, koji u tekstu ističe:

"Srbin je ispisao istoriju tenisa, pošto je postao prvi igrač koji je osvojio 23 grend slem trofeja", navodi se.

Britanski mediji su sa velikom pažnjom ispratili finale Rolan Garosa.

"Đoković je osvojio rekordnu 23. grend slem titulu i potvrdio da je najbolji teniser svih vremena", navodi Dejli mejl.

"Zaustavite vreme, zaključite debatu, Đoković je GOAT", piše u tekstu Dejli mejla.

BBC navodi da je Đoković nadmašio Nadala i poziva se na Novakove reči da neće da kaže najbolji igrač svih vremena.

Sa druge strane, Gardijan ima tekst pod naslovom, "23. grend slem Novaka Đokovića je rekord, ali molim vas, ne zovite ga GOAT".

"Sada kada je Novak Đoković osvojio 23. grend slem turnir i kada Nadal ima male šanse da ga sustigne, mnogi kažu da je Đoković najveći ikada. Ali takođe mnogi oklevaju da tvrde tako nešto. Federer izgleda jednako veliki. Ali da li brojevi mogu da lažu? Da", piše u tekstu Gardijana.

"Istorija je ispisana u nedelju na Rolan Garosu kada je Đoković osvojio rekordnu 23. grend slem titulu. On je postao prvi igrač u istoriji ovog sporta koji je osvojio 23. grend slem trofeja", ističe se u tekstu američkog ESPN.

Italijanska "Gazeta delo Sport" navodi da je "Đoković ušao u istoriju", dok "Republika" donosi tekst pod naslovom "Niko kao on".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu