Počinje nova NBA sezona

Utakmicom Klivlend Kavalirs – Njujork Niks u noći između utorka i srede (01:30h) počinje nova, 71. NBA sezona.

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

11:40

Počinje nova NBA sezona
Foto: Getty images

Za kladionice dileme nema. Sve osim velikog finala koje je igrano i pre dve sezone i letos bila bi senzacija.

Golden Stejt Voriorsi su apsolutni favoriti za osvajanje prstenja, a Klivlend Kavalirsi, aktuelni šampioni, jedini pravi konkurenti.

Do završnice na Zapadu mogli bi, bar prema sadašnjim predviđanjima, i San Antonio Sparsi i Los Anđeles Klipersi.

Na Istoku se najveći izgledi za finale konferencije daju Boston Seltiksima, ali ni oni, ni Indijana i Toronto, skoro da nemaju nikakve šanse da se domognu velikog finala, smatraju "bukmejkeri". U 30 ekipa NBA lige nastupaće ove sezone trojica košarkaša iz Srbije, Nemanja Bjelica, Nikola Jokić i Boban Marjanović.

Nemanja Bjelica nastavlja gde je stao prošle sezone, kada je upisao ukupno 60 nastupa za Minesota Timbervulvse, igrao po 18 minuta i postizao u proseku po pet poena, uz tri i po skoka po meču.

Tokom leta se oporavio od povrede koja ga je odvojila od reprezentacije, a u predsezoni je imao nešto veću minutažu i skoro duplo bolji učinak, 11 poena i četiri skoka po meču.

Njegovoj ekipi predviđa se plasman u plej-of, a Bjelici značajnija uloga nego u debitantskoj sezoni. Trener Tom Tibodo vidi ga kao "šestog čoveka".

I od Nikola Jokića se očekuje da nastavi sa napretkom. Posle leta u dresu reprezentacije i olimpijske medalje iz Rija vratio se u Denver, u predsezoni imao deset poena i sedam skokova po utakmici, a upravo tako je igrao i u svojoj prvoj sezoni u NBA ligi.

Tada se izborio i za startnu petorku u ekipi ali i mesto u pet najboljih debitanata lige. Sada će, posle povratka Nurkića, najverovatnije na poziciju četiri. I Denver je na ivici, Nagetsi bi mogli u plej of ali bi sve više od toga bilo iznenađenje.

Treći Srbin u NBA je Boban Marjanović, i njegovu novu ekipu, Detroit Pistonse, čeka borba za plasman u doigravanje, a Marjanović u predsezoni nije igrao puno.

Prošle sezone u dresu San Antonio Sparsa upisao je 61 nastup u regularnom delu sezone i plej-ofu, u proseku pet poena i nešto više od tri skoka po utakmici.

U predsezoni je igrao na četiri utkamice, prosek mu je bio sedam poena i četiri skoka. Ugovor sa Pistonsima potpisao je i Nikola Jovanović, centar sa Univerziteta Južna Kalifornija, ali je sada slobodan agent.

Sve tri ekipe koje imaju srpske košarkaše u postavama igraće prve mečeve u sezoni sledeće noći, Detroit u Torontu, Minesota u Memfisu, a Denver u Nju Orleansu.

Regularni deo sezone završava se 12. aprila, 15. kreće plej-of, a šampiona NBA lige za sezonu 2016/2017 znaćemo, najkasnije, 18. juna sledeće godine.

Ispred nas je 1.230 utakmica najbolje košarke na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: