Petak, 08.12.2023.

03:17

Partizan lavljeg srca

Košarkaši Partizana priredili su još jedno nezaboravno veče svim ljudima kojima je crno-bela boja bliža srcu.

Izvor: NS

Partizan lavljeg srca
Starsport

Kevin Panter i drugari su posle epskog preokreta došli do sedme pobede u Evroligi, jer je u paklu Štark arene savladana ekipa Armanija iz Milana 82:69.

Ova pobeda je izvojevana posle velikog preokreta u drugom poluvremenu i serije crno-belih od 31:4 čime je upisan još jedan trijumf na domaćem parketu i to pošto je protivnik imao dvocifrenu razliku.

Armani je ponovo imao svoju žutu minutu kao na meču protiv Bajerna, samo što je ova u Beogradu trajala od pola treće pa sve do kraja meča.

Bajern je u Minhenu uspeo da ukrade pobedu Italijanima, tako što je na manje od dva minuta uspeo da stigne prednost Armanija od šest poena prednosti, da bi posle produžetka na kraju došao do pobede.

I pod tim oreolom su stigli u Beograd na okršaj sa košarkašima Partizana.

Prijala je Štark arena "manekenima", kada su je prošli put posetili, a kako je krenula utakmica činilo se kao da nisu ni izlazili iz nje, jer su samo u prvoj četvrtini ubacili čak šest trojki iz osam pokušaja. I tu je prednjačio Ševon Šilds koji se redovno razgoropadi kada igra protiv Partizana.

Partizan je na ovom meču počeo utakmicu sa igračima koji nisu imali tako veliku minutažu na prošloj utakmici protiv Monaka. Željko Obradović je od starta meča na teren izveo Avramovića, Ponjitku, Smailagića, Ledeja i Kabokla, sa jasnom idejom da Smailagić napada na niskom postu i sa druge strane da u odbrani zatvori napade gostiju koji su se dosta oslanjali na igru na niskom postu, gde su posle udvajanja loptu brzo izbacivali do spoljnih igrača koji su brzim dodavanjima nalazili igrača koji je bio u izglednoj situaciji za šut, a to je uglavnom bio Šilds ili u nekim momentima Lo. A Partizan je kao i na prethodnim utakmicama prvo poluvreme igra sa velikim amplitudama u igri, s tim što je sad Armani imao konstatnu prednost tokom prvih 20 minuta igre.

Rekao je trener Partizana da je svojim igračima skrenuo pažnju da od ove dvojice igrača mnogo zavisi u igri Milana i da ako se oni zaustave, tačnije ako se bude igrača jaka i agresivna odbrana, crno-beli imaju šanse da dođu do pobede na ovom meču.

Ako nekima nije jasno posle ove utakmice sigurno jeste da je Partizan dobio veliko pojačanje u vidu Bruna Kabokla, jer od kada je Brazilac obukao crno-beli dres sa brojem 50, Partizan nema više velikih problema sa skokom. Bilo je jasno da je Kaboklo doneo taj neophodni vertikalni spejsing, ali crno-beli su u njemu dobili i jednog dobrog šutera i to van linije 6,75.

Kao što je bio slučaj u Minhenu, kada je Brazilac pogodio tri trojke zaredom, tako je i sada bio neštelovao nišanske sprave od početka meča i nije dozvoljavao Armaniju da napravi veliku razilku u prvoj deonici. Kaboklo je u prvih deset minuta košarke ubacio 12 poena od ukupno 20 koliko je Partizan imao posle prvog kvartala.

Naravno da nije bilo očekivati da će nastaviti u istom ritmu celu utakmicu, koju je na kraju završio sa 16 poena, ali deluje da je pogotovo u prvom delu meča uvak bio na pravom mestu i da su te ničije lopte uglavnom završavale u njegovim rukama, posle kojih je ili postizao poene ili iznudio dva slobodna bacanja. Trajala je tokom prvog dela meča ta serija trojki Armanija koji je poznat po tome, jer u svojoj ekipi ima igrače koji pa gotovo svi mogu da ubace van linije 6,75. Neverovatan je bio Ševon Šilds koji je sve poene u prvom poluvremenu postigao tako što je pogađao za tri.

Deluje da je odbrana na njemu bila malo blaga, što je Željko Obradović napomenuo svojim igračima na poluvremenu i koja se znatno poboljšala u drugom delu utakmice.

Ono što do sada nije bila karakteristika Partizana je ta da je na poluvremenu imao samo jednog igrača koji je bio dovicfren. To je bio Bruno Kaboklo koji je poluvreme završio sa 16 poena, a prvi posle njega je bio Alen Smailagić sa osam, dok je Kevin Panter upisao sedam poena.

Kad smo kod Smailagića neverovatno je sa kojom energijom igra ovaj momak. To se videlo u drugom periodu i ostala dva do kraja meča, gde je popularni Smajli sjajno sarađivao sa Kevinom Panterom u pik en rol igri posle koje je srpski centar beležio lake poene.

Sada je postalo standard da Alen svaku utakmicu obeleži sa makar jednim atratkivnim zakucavanjem koji zaslužuje da se nađe na uvodnim špicama svih košarkaških emisija.

I baš je Smailagić bio glavni pokretač serije Partizana od 9:2 u drugom periodu kada su crno-beli prišli na svega poen zaostatka, ali je Armani brzo uzvratio i na poluvreme otišao sa istom razlikom sa kojom je završio prvi period meča. Nije bilo karakteristično za košarkaše Partizana u Evroligi da skoro pola četvrtine nemaju ideju kako da organizuju napad, još manje da lopta bude samo kod jednog ili dva igrača što nikako ne spada u koncepciju i shvatanje košarke Željka Obradovića.

Partizan je probao da igra agresivnije u odbrani da traži bolja rešenja u napadu, ali kako je vreme odmicalo u trećem periodu i kako je Armani povećao prednost činilo se da će italijani i po treći put zaredom slaviti protiv Partizana, da su se crno-beli izgleda mnogo potrošili u pobedi protiv Monaka u prvoj utakmici ovog duplog kola, ali to se na kraju nije desilo.

Decibeli su sve više padali, a razlika za Armani je sve više rasla do maksimalnih (60:45). A ono što je specifično kod navijača Partizana je to što oni svojim igračima veruju i što je dovoljna samo jedna mala iskra kako bi se vatra u očima navijača crno-belih upalila i koja stvara takvu atmosferu kojoj ne može niko da se suprostavi.

U misiju preokreta i konačne pobede krenulo se iz situacije kada su svi pomislili da je trebalo da se priznaju poeni Zeka Ledeja nad kojim je napravaljen faul pri šutu, Željko Obradović je momentalno zatražio čelendž, ali su sudije ostale pri inicijalnoj odluci i poeni Ledeja se nisu priznali. Bez obzira na to Partizan je upisao dva poena, koja su bila uvod u neverovatnu seriju od 16:2 do kraja treće deonice, koju je Partizan završio sa svega poenom minusa (62:61).
SofaScore
Crno-beli su krenuli da igraju neverovatnu odbranu, Armani kao da se naprosto ugasio i da je ostao bez ikakvog rešenja u napadu. Moramo priznati da ovakvu odbranu Partizan pa gotovo sa ovakvim intenzitetom Partizan nije igrao u ovoj sezoni Evrolige, a to je put kojim se dolazi do velikog uspeha, jer ako ovaj tim Partizana želi da dosegne velike domete u ovoj sezoni igra na svojoj polovini mora da bude na visokom nivou.

Proradile su se glavne crno-bele haubice, sve što su Kevin Panter, Zek Ledej, Džejms Naneli i Pi Džej Doužer uputili iz svojih ruku išlo je tačno gde treba i prolazilo tačno gde treba ostavljajući za sobom zvuk cepanja mrežice, što svi istinski ljubitelji košarke najviše vole.

Partizan je bio u takvom naletu da ga ni jača ekipa od Armanija ne bi zaustavila. Publika je svojim zaglušujućim zvižducima samo terala košarkaše Partizana da igraju sve bolju i bolju odbranu, što se i desilo. Na kraju smo došli do te neverovatne brojke od 31:4 i još jedne velike pobede Partizana posle neverovatnog preokreta.

I tu se prosila ta "kofa sa mlekom" koju je Etore Mesina spomenuo posle utakmicu citirajući legendarnog Aleksandra Nikolića.

Ovo samo potkrepljuje činjenicu da publika u Štark areni daje neku nadljudsku snagu igračima Partizana sa kojom oni mogu da se dostojno suprostave svakoj ekipi u Evroligi.

Kako Partizan pobeđuje tako se na drugoj strani povrede samo nižu.

Posle loma nosa, ruke, Aleksa Avramović je na utakmici protiv Armanija polomio nogu i njega opet nećemo duže vreme gledati na parketu prosto je neverovatno koliko je ovaj košarkaš malerozan.

Ono što je bitno to je da Frenk Kaminski bude spreman za duel sa Žalgirisom, dok povratak Uroša Trifunovića na teren i dalje nije poznat.

I sada defitinivno postaje jasno da je jedna od najtežih stvari u ovoj sezoni Evrolige, pobediti Partizan u Beogradu, crno-beli su sada stigli do šest pobede zaredom na svom parketu i po prvi put su od starta nove sezone u Evroligi na pozitivnom učinku 7/6.

I gotovo sve su izvojevane posle preokreta, tako se slavilo protiv Crvene zvezde, Fenerbahčea, Panatinaikosa i Monaka, sve te ekipe su bile nadomak pobede, ali su na kraju parket napustile kao poražene. Željko Obradović je naglasio da je vera u sebe i u tim najvažnija u tim momentima, a deluje da je ovi momci imaju i da sa tom snagom i verom mogu da doguraju daleko ove sezone, koliko daleko ostaje nam da vidimo.

Sada je red da se ove pobede na domaćem terenu presele i na gostujuće parkete, kako bi se možda krenuo da otvara put koji vodi do Berlina.

Prva stanica do tog cilja je Kaunas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: