Analiza, Vol.5: Šampioni i majstori

Krajnje je vreme za završnu epizodu naše analize Svetskog prvenstva.

Izvor: B92

Petak, 18.07.2014.

22:30

Default images

U ovom delu bavimo se šampionom, a za kraj vas čekaju prva i druga postava Svetskog prvenstva.

Jedna od najčešćih grešaka u sagledavanju uspona nemačkog fudbala je jedinstveni pogled na odlične rezultate od 2006. godine. Šampionat sveta na domaćem terenu za Nemce jeste bio najava novog doba, posle najteže decenije u posleratnoj istoriji. I na tom, kao i na prvenstvu Evrope 2008. Nemci su igrali napadački fudbal, ali to je i dalje bio stari, Balakov tim, koji se bazirao na starim nemačkim vrednostima i podsećao na ekipu koju je sa iste pozicije predvodio Lotar Mateus (pre nego što se povukao u odbranu).

Ono što će se zatim dogoditi spremalo se u pozadini još posle debakla na EP 2000, kad su Nemci prvi put u istoriji završili kao poslednji u grupi i otišli sa turnira bez pobede. Legendarni Bundesliga Report 2000 postavio je osnove sasvim drugačijeg fudbala u najtrofejnijoj evropskoj naciji, a ključ je bio u detaljnoj izmeni rada sa mlađim kategorijama. Promene su počele od tadašnjih dvanaestogodišnjaka (program je detaljno određivao rad sa igračima već od sedam godina) i u međuvremenu su sprovedene na nivou cele države.

Osnova je bila u pomeranju težišta ka radu sa loptom i razvoju tehnike. Umesto da se kao ranije (ili još uvek na Balkanu ili Ostrvu) pažnja u mlađim kategorijama obraća na rezultate, što neminovno glavnu ulogu daje fizički jačim igračima koji ranije sazrevaju, kriterijum je postalo znanje. Igra se u manjim grupama, na manjim terenima, da bi se stečeno znanje naknadno prenelo na veliki.

Opširnije pročitajte u temi Vladimira Novakovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: