Nova vest
Auto-moto

Petak, 04.12.2009.

10:08

Raikonen zvanično u Sitroenu

Šampion Formule 1 iz 2007. godine Kimi Raikonen naredne godine će voziti za Sitroen junior tim u Svetskom reli šampionatu (WRC).

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Oko nastavka Raikonenove karijere bilo je mnogo spekulacija od njegove izjave da se naredne sezone neće takmičiti u Formuli 1, ali da razmišlja o redovnim učešćima na relijima. Kraj spekulacijama došao je u petak rano ujutru kada je francuska ekipa objavila da će se 30-godišnji Finac takmičiti na 12 od 13 rundi šampionata u Sitroenu C4, a tim će sponzorisati Red Bul.

Raikonenov suvozač naredne sezone biće Kaj Lindstrom, koji je ranije bio partner višestrukom WRC šampionu Tomiju Makinenu. Jedino takmičenje koje će dvojac propustiti je Reli Novog Zelanda, na kojem se neće naći kompletan Sitroen junior tim.

"Oduvek sam želeo da se takmičim u reliju, posebno u Svetskom reli šampionatu, u nekom trenutku u karijeri. Zahvaljujući Red Bulu imam priliku da vozim najbolji automobil u šampionatu, Sitroen C4. Biće ovo jedan nov, ali uzbudljiv izazov za mene. U ovom trenutku imamo potpisan jednogodišnji ugovor, ali videćemo kako će se stvari odvijati dalje. Radujem se testiranju automobila i startu prvog relija", rekao je Raikonen.

Finac je u dosadašnjem delu karijere u okviru Svetskog reli šampionata učestvovao samo na ovogodišnjem Reliju Finske, gde je zauzimao 15. mesto, pre odustajanja tokom drugog dana. Timski kolega u narednoj sezoni Raikonenu će biti talentovani 25-godišnji Sebastijan Ožije, dok će za prvi tim Sitroena i dalje voziti šestostruki WRC šampion Sebastijan Leb i mladi Dani Sordo.

"Nastavićemo da računamo na Sebastijana i Danija, od kojih očekujemo odbranu titula koje smo osvojili ove godine. Takođe, produžili smo saradnju sa Sebastijanom Ožijeom, koji je ove sezone pokazao neverovatan potencijal. Na poslednje, ali ne najmanje važno, mesto stavljam veliku radost što možemo da poželimo dobrodošlicu Kimiju Raikonenu u naš tim i ponosni smo jer je izabraio Sitroen. Pored potvrde ove četiri posade, nadam se da ćemo u narednih nekoliko nedelja moći da potvrdimo i ostale programe za narednu sezonu", rekao je prvi čovek Sitroenovog WRC tima Olivije Kvesnel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu