Bjorkman za B92: Mogao je i prošle godine Endi da pobedi...

Bio je četvrti teniser sveta u singlu, a u dublu je devet puta osvajao Gren slem trofeje i dugo je bio prvi na planeti.

Izvor: Saša Ozmo

Subota, 30.01.2016.

19:00

Bjorkman za B92: Mogao je i prošle godine Endi da pobedi...
Getty Images

Jonas Bjorkman povukao se 2008. godine, od tada igra na turnirima legendi, a za sada je imao samo jedan izlet u trenerske vode – jedan, ali vredan, pošto je nekoliko meseci sarađivao sa Endijem Marijem.

U razgovoru za B92 Bjorkman je najavio nedeljno finale Australijan opena između Novaka Đokovića i svog bivšeg učenika – nada se pobedi Marija i kaže da će meč biti odlučen na mentalnom planu.

“Novak igra izuzetno u poslednjih 14-15 meseci, najbolji mu je period u karijeri, prošle sezone osvojio je većinu turnira, a i ove je sjajno počeo, pa će ga biti teško pobediti. Prošle godine Endi i Novak imali su nekoliko teških bitaka, Đoković ih je dobio više i zato je za Marija dobar početak od velikog značaja“, počinje Bjorkman za B92 i dodaje:

“Takođe, mislim da mora da bude agresivan na riternu, da dobro servira i da što češće menja ritam i da unosi varijacije pošto Novak obožava kada se igra samo levo-desno – tada je Đoković izuzetno dobar“.

Kao istaknuti dubl igrač, Šveđanin je nastojao da pomogne Mariju u igri na mreži.

“Naporno smo radili na volejima kako bi mu bili prirodnije da izlazi napred, mada je on i ranije imao sjajne voleje. Nije bilo ničega specifičnog baš za Novaka, više smo generalno radili na igri na mreži – trebalo mu je više treninga na tom polju i tu je bio naš primarni fokus rada“.
Getty Images
Mari je do sada tri puta izgubio od Đokovića u finalima Australijan opena i mnogi smatraju da kod Škota postoji mala mentalna blokada kada igra sa Novakom.

“Nisam siguran u to. Prošle godine su igrali nekoliko neizvesnih mečeva koji su mogli da imaju i drugačiji ishod. Ipak, nekada morate da osvojiite prave, velike poene – Mari je imao neke šanse i na Rolan Garosu, čak i ovde u Melburnu, bilo je gusto i u Majamiju... Sada Endi mora da uzme te poene“.

A koje su to nijanse koje su pravile razliku između njih?

“Teško je reći – da znam, pokušao bih da pomognem Endiju sa time“.

Šveđanin nije želeo da prognozira ishod i ističe da će uživati u kvalitetu meča.

“I Novak i Endi imaju jasan plan za finale – mislim da je za sve navijače odlično što će se prvi i drugi nosilac boriti za titulu, uživaće u sjajnom tenisu. Nema jasnog favorita, zavisiće od toga ko je inspirisaniji u trenutku i ko je jači mentalno. Srcem sam uz Endija jer sam radio sa njime i reći ću da će on pobediti u pet setova, ali obojica su sjajni momci“, zaključio je 43-godišnji Bjorkman za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: