Info

Četvrtak, 12.12.2002.

18:37

RIK odbacila prigovor DSS-a

Izvor: B92

Default images

Republička izborna komisija odbacila je prigovor Demokratske stranke Srbije na konačne rezultate predsedničkih izbora koji su održani 8. decembra. Prema rečima predsednika Komisije Radoslava Baćevića prigovor DSS-a odbačen je kao neosnovan: "Odbijen je prigovor u celosti, zbog toga što nema dokaza da je RIK nepotpuno ili pogrešno utvrdila broj birača i sačinila u vezi sa tim izveštaj o rezultatima glasanja. Posle naše odluke, ovlašćeni predstavnici DSS imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Srbije, kao što su imali prilikom naše pređašnje odluke, kada se radilo o utvrđivanju konačnog broja birača", kazao je Baćević.

Sa druge strane, predstavnik DSS-a u Republičkoj izbornoj Komisiji Zoran Lončar optužio je članove Komisije da su zapostavili svoju dužnost koja se odnosi na zakonitost izbornog postupka: "Za razliku od prošlog puta kada je po prigovoru DSS utvrđeno da ima 452.000 takvih birača, sada se taj broj birača skoro dvostruko uvećao. Međutim, odluka RIK je ostala ista. Nije bitno koliko imamo virtuelnih birača, pošto RIK po svome tumačenju jeste nadležna samo da sabira biračke spiskove koje dostavljaju opštinske uprave i ništa više", kazao je Lončar.

Zoran Lončar je najavio da će Demokratska stranka Srbije uložiti žalbu Vrhovnom sudu Srbije na odluku RIK-a. " Nadam se da će odluka suda biti pozitivna i da će u roku od 48 sati biti dostavljena Komisiji", istakao je Lončar.  

 Podsećamo, DSS je u prigovoru na rezultate izbora naveo da je netačno utvrđen broj birača u Srbiji. U prigovoru se tražilo da Komisija utvrdi broj birača, ali i da je na izbore 8. decembra izašlo 51,8 odsto birača, čime bi izbori bili proglašeni uspešnim i ujedno Koštunica bio proglašen za predsednika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: