Info

Sreda, 29.09.2004.

12:38

Ovlašćenja glavnog arhitekte i opštinskog menadžera

Izvor: Beta

Default images

Lokalne samouprave u Srbiji imaće pravo na imenovanje glavnog arhitekte i opštinskog menadžera.

Opštinski, odnosno gradski arhitekta po zakonu je deo opštinske uprave za posebnu oblast i pravo da postave arhitektu i glavnog stručnjaka za druge oblasti, kao što su primarna zdravstvena zaštita, zaštita životne sredine ili poljoprivreda, imaju opštine s više od 50.000 stanovnika.

Glavnog arhitektu postavlja i razrešava predsednik opštine, a njegova nadležnost je pokretanje inicijative za izradu urbanističkih planova i davanje uputstva i mišljenja pri izradi arhitektonskih projekata i projekata za zaštitu arhitektonskih i očuvanje ambijentalnih vrednosti.

Uslovi i način korišćenja usluga opštinskog menadžera utvrđuju se ugovorom predsednika opštine i menadžera, a njegova nadležnost je unapređenje ekonomskog razvoja. Menadžer u okviru svojih poslova posebno predlaže projekte kojima se podstiče ekonomski razvoj i zadovoljavaju potrebe građana, obezbeđuje zaštita životne sredine, podstiče preduzetničke inicijative i stvaranje privatno-javnih aranžmana i partnerstava, koordinira investiciona ulaganja i privlačenje kapitala. Opštinski menadžer je nadležan i za iniciranje izmena propisa koji otežavaju poslovne inicijative na području lokalne samouprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: