Cenzus

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2002.

00:51

Default images
Biracki cenzus u savremenom znacenju predstavlja poseban uslov za sticanje birackog prava. Dakle, pored opstih uslova ostvarljivih za sve gradjane (drzavljanstvo, punoletstvo) postavljen je i poseban uslov za sticanje birackog prava: najcesce placanje odredjenog iznosa poreza, posedovanje odredjenog imanja i sl. Ceo 19 vek obelezio je poreski cenzus koji je predstavljao najizrazitije ogranicenje klasnog karaktera, jer se uzivanje politickih prava vezivalo za imovno stanje biraca. Ukidanje poreskog cenzusa nije u svim drzavama dovelo do uvodjenja opsteg birackog prava vec je poreski zamenjen "intelektualnim cenzusom" koji je podrazumevao odredjeni stepen obrazovanja koji je bio uslov da se postane birac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: