Izvor: putnikofer.hr

Okićene jelke, raskošne lampice u svim bojama i oblicima, zvuk zvončića, miris cimeta u kuvanom vinu… Najlepše doba godine službeno počinje krajem novembra i početkom decembra, kada gradove širom sveta ukrase hiljadama šarenih ukrasa, a trgove prekriju mirisi i prepoznatljivi ukusi koji podsećaju na Božić.

Sve više gradova poslednjih godina nudi poseban praznični ugođaj, no neki od njih se zaista izdvajaju zbog svoje bogate istorije i laskavih titula koje im svetski mediji iz godine u godine daju. Ovo su najposebniji događaji koje morate doživeti uživo, piše putnikofer.hr.

Božićni sajam u Budimpešti prošle godine bio proglašen najboljim na svetu

Foto: Annto/Shutterstock

Mađarska prestonica u ovo doba godine pretvara se u pravu fabriku doživljaja i nudi poseban praznični ugođaj koji privlači posetioce sa svih krajeva sveta. Od nestvarnih ukrasa, preko ledenog parka pa sve do predivnih kućica iz kojih dolaze primamljivi mirisi i ukusi tradicionalne kuhinje, božićni sajam u Budimpešti zaista je poseban i trebalo bi ga doživeti barem jednom u životu.

Omiljena zimska manifestacija u mađarskoj prestonici, koja je nekoliko puta izabrana za ”Najbolji božićni sajam u Evropi”, svoja vrata otvara u petak 17. novembra 2023. i traje do 1. januara 2024. godine.

Salcburg je domaćin najstarijeg božićnog sajma u Evropi

Ako volite šarm austrijskih gradova, okruženih prekrasnim pogledom dok istražujete istoriju, u kombinaciji sa čarobnim božićnim sajmom, onda ćete hteti obavezno da provedete nekoliko dana ove zime u Salcburgu.

Mesto u kojem je rođen Mocart još od 15. veka organizuje božićni sajam koji se tokom vekova razvio i postao jedan od najlepših u Evropi.

Jedinstveno okruženje u srcu starog dela grada koji se nalazi na Uneskovom popisu svetske baštine, šarene pijace i duga istorija čine salcburški ”Christkindlmarkt” zaista posebnim događajem. Ovogodišnje izdanje ove prekrasne manifestacije održaće se od 23. novembra i trajaće sve do 6. januara 2024. godine.

@putni.kofer Najstariji Advent u Europi ovog je vikenda otvorio svoja vrata pa slobodno možemo reæi da je najljepše doba godine i službeno poèelo. 🎄🎉❤️ #strasbourg #christmas #putnikofer ♬ original sound - Putni Kofer

Božićni sajam u Beču odvešće vas u raskošan svet plemića i velikana

Foto: Calin Stan/Shutterstock

Prekrasno uređenje sa hiljadu svetlucavih lampica, miris kuvanog vina, cimeta, božićne pesme na svakom koraku, štandovi sa ručno rađenim poklonima... Božićni sajam u Beču jedan je od najpoznatijih božićnih sajmova u celoj Evropi, koji iz godine u godinu opravdava svoj zvezdani status. Razni događaji održavaju se po celom gradu, ali najpoznatiji je sajam ispred Gradske skupštine, u parku Rathaus, kojim dominira veliko božićno drvo, klizalište i niz štandova sa prazničnom ponudom.

Programi u austrijskoj prestonici ove godine počinju 11. novembra i trajaće do 4. januara 2024.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.