Izvor: B92

Danas pustinjski teren nekada je bio pun zelenila, idealan za razvoj života, posebno dinosaurusa koji su se hranili raznolikim biljem, ali i krokodilima, gumizavcima i drugim dinosaurusima.

Alberta u Kanadi mesto je na kom ćete pronaći najviše ostataka dinosaurusa na svetu, a mali grad Dramheler je epicentar uzbudljivih otkrića.

Samoprozvana svetska prestonica dinosaurusa mesto je na kojem možete videti ostatke kostiju tih drevnih čudovišta kako vire iz tla, a najznačajnija otkrića u regiji izložena su u paleontološkom muzeju "Royal Tyrrell", koji privlači više od 430 hiljada posetilaca godišnje.

Pre 75 miliona godina taj kraj je izgledao posve drugačije nego danas. Danas pustinjski teren nekada je bio pun zelenila, idealan za razvoj života, posebno dinosaurusa koji su se hranili raznolikim biljem, ali i krokodilima, gmizavcima i drugim dinosaurima.

Ništa bez vode

Foto: Shutterstock/Nick Fox

Osim što su uslovi za život bili idealni, odlični su bili i za očuvanje ostataka života. Kada bi sezonske oluje i poplave dokrajčile dinosauruse, njihove ostatke sačuvale bi velike količine sedimenta. Voda je takođe odigrala ključnu ulogu u otkrivanju fosila. Nakon ledenog doba, kada je led počeo da se topi, a bujice vode da se oslobađaju iz debelih komada leda, fosilizovani ostaci dinosaurusa ponovno su ugledali svetlo dana.

Neprestana erozija utiče na otkrića novih ostataka i danas, a jednu od zvezdi muzeja, T-Rexa nazvanog Black Beauty slučajno su pronašla dva školarca dok su pecali na reci Crauvnest.

Jedan od najbolje očuvanih kostura T-Rexa uopšte, ime duguje fosilizovanim crnim kostima. Lobanja mu je dugačka 1,3 metra i široka oko 1 metar.

Neiscrpno nalazište

Foto: Shutterstock/GTS Productions

Svake godine u muzej stiže oko tri do pet hiljada komada raznih ostataka i primeraka koji su povezani s dinosaurima, čak se i najmanji komadići smatraju dragocenima za istraživanja.

Sićušni komadić kosti može imati tragove zuba koji u laboratoriji mogu otkriti važne nove informacije, poput toga šta se sve nalazilo na jelovniku dinosaurusa.

Posetioci koje znatiželja odvede u Dramheler mogu krenuti na razne turističke ture, a jedna od najfascinantnijih vodi do nalazišta na kojem se udavilo krdo od oko hiljadu dinosaurusa, kada je pokušavalo da pređe reku.

Mesto površine dva fudbalska igrališta danas pruža uvid u rogate Centrosauruse, rođake Triceratopsa. U svakom slučaju, zanimanje za prestolnicu dinosaurusima ne jenjava s godinama nego i dalje budi zanimanje na svakom koraku.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.