Izvor: TU Magazine

Većina evropskih zemalja maksimalno iskorišćava trend rada na daljinu nudeći dobre uslove digitalnim nomadima. Italija, Portugal, Hrvatska i Grčka već su pokrenuli vizne programe kako bi privukli radnike, a šta je sa Srbijom? Koji grad nudi najbolje uslove radnicima na daljinu?

Kompanija "Brother UK" je napravila istraživanje koje treba da odgovori na pitanje koje su najjeftinije destinacije za digitalne nomade u Evropi.

Niš se nalazi na devetom mestu po pristupačnosti i po uslovima koje obezbeđuje takvim radnicima.

Analizirani su faktori kao što su brzina interneta, cene iznajmljivanja stana, električna energija, bezbednost mesta, kao i ostali uslovi. Svaka destinacija je mogla da osvoji ukupno 100 bodova.

Najpovoljniji grad u Evropi za takvu vrstu posla je Tuzla. Iznajmljivanje jednosobnog stana u centru grada košta samo oko 200 evra mesečno, a prosečan obrok u restoranu košta nešto više od 4 evra.

Srbija je sve češće na samom vrhu liste destinacija koju biraju digitalni nomadi. Ona ne samo da nudi odlične uslove za „rad na daljinu“ već pruža i umetničko okruženje, veličanstvenu prirodu i pristupačne vrhunske domaće proizvode.

Med, rakija, domaći sir, brz internet i relativno pristojni troškovi života pozivaju punike da dođu i dožive tradicionalno gostoprimstvo.

Najjeftiniji gradovi za digitalne nomade su:

  1. Tuzla, Bosna i Hercegovina
  2. Oradea, Rumunija
  3. Krajova, Rumunija
  4. Plovdiv, Bugarska
  5. Jaši, Rumunija
  6. Temišvar, Rumunija
  7. Sibinj, Rumunija
  8. Skoplje, Severna Makedonija
  9. Niš, Srbija
  10. Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.