Izvor: B92, prva.rs

Trend korišćenja plavih sedišta u avionima počeo je pre nekoliko decenija i još uvek je aktuelan.

Avio-kompanije kao što su Rajaer, Britiš ervejz i Amerikan erlajns biraju plava sedišta za svoje avione s dobrim razlogom, jer ova boja ima pozitivan psihološki uticaj na putnike.

Najdžel Gud, priznati dizajner u oblasti avijacije, ističe da je osnovni cilj njihovog dizajna da istaknu brend avio-prevoznika i učine ga prepoznatljivim, ali je ključna briga za stvaranje udobnog enterijera koji pruža prijatno okruženje i smanjuje stres tokom putovanja.

Gud ističe da plava boja deluje umirujuće i da je suština da se putnicima stvori manje stresno iskustvo. Ova boja promoviše smirenost, a prema Anđeli Rajt, autorki knjige "Vodič kroz psihologiju boja“, plava je povezana sa pozitivnim atributima kao što su samopouzdanje, efikasnost, vedrina i svežina.

Rajtova dodaje da je, s obzirom na čestu anksioznost tokom leta, plava izabrana zbog svog opuštajućeg i umirujućeg efekta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.