Izvor: B92

Vlasti u nepalskom regionu, koje nadgledaju Mont Everest, donose novo pravilo koje obavezuje planinare da sami očiste svoj izmet i vrate ga u bazni kamp.

Mingma Šerpa, predsednik opštine Pasang Lamu, ističe da su primili pritužbe zbog neprijatnog mirisa zbog ljudskog izmeta na stenama, što narušava imidž regije.

Planinari koji se upuštaju u osvajanje Mont Everesta i okolnih planina moraće da kupe vreće za izmet u baznom kampu, koje će biti proverene pri povratku.

Tokom sezone planinarenja, planinari koriste posebne šatore i burad za prikupljanje izmeta u baznom kampu. Međutim, kako se penju ka vrhovima, gde je manje snega, obavljanje nužde na otvorenom postaje izazov.

Zbog ekstremnih temperatura na Everestu, izmet ostavljen na hladnoći se ne razlaže u potpunosti, predstavljajući ekološki problem. Iako postoji sve više kampanja čišćenja, uključujući ljudski izmet, ostaje veliki izazov na Everestu i drugim planinama u regionu, prenosi "autsajdonlajn".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.