Utorak, 06.02.2024.

08:55

Pet najjeftinijih evropskih gradova idealnih za kratak odmor

Od degustacije vina u Francuskoj do sunca tokom cele godine u potcenjenom mediteranskom dragulju – otkrivamo pet najjeftinijih evropskih gradova za kratak odmor.

Izvor: vecernji.hr

Pet najjeftinijih evropskih gradova idealnih za kratak odmor
Foto: Shutterstock/Risto SK

Krakov, Poljska

Najjeftiniji i najbolji, prema posetiocima – drugi po veličini grad u Poljskoj zauzeo je prvo mesto (koje deli sa Valensijom) u nedavnom istraživanju najboljih gradova za odmor u Evropi. Istraživanje očaravajućeg srednjovekovnog starog grada neće vas koštati mnogo, a videćete mnoštvo crkava i velikih palata, kao i najveće evropsko tržište.

Obavezno posetite Kazimjež. Uglavnom oronula tokom komunističke ere, istorijska Jevrejska četvrt (sa obnovljenom sinagogom i grobljem iz 19. veka) sada je kreativno središte prepuno umetničkih galerija, neobičnih i starinskih prodavnica i trendi koktel barova.

Iznad grada uzdižu se utvrđene kule kraljevskog zamka Vavel, u kojima su se krunisali poljski kraljevi i kraljice. Unutra ćete pronaći originalne renesansne freske, pozlaćeni nameštaj i poljske krunske dragulje. Ako ogladnite, obrok od tri jela za dvoje sa flašom vina košta oko 73 evra, a ne propustite odlazak u obližnji Aušvic: mesto najsmrtonosnijeg koncentracionog logora nacističke Nemačke. Prosečna avionska karta je 120 evra, a cena hotela 76 evra.

Bordo, Francuska

Možda je poznat po svojim vinima (koja se mogu popiti po najnižim cenama u ljupkim kafićima), ali ovaj živahni lučki grad ima još mnogo zanimljivosti koje ne uključuju mamurluk. Veličanstveni neoklasični trgovi i elegantne avenije Starog centra – Uneskove svetske baštine – ispunjeni su sa više od 300 objekata koji su na listi spomenika.

Zlatni trougao je u njegovom centru, gde ćete naći otmene kafiće i luksuzne butike. Ne propustite katedralu Sen-Andre sa samostojećim zvonikom i gotičkim kraljevskim ulazom. S druge strane, rečna esplanada – rivijera sa palatama iz 18. veka i bujnim javnim baštama – jedno je od najlepših šetališta u Evropi.

Nije iznenađujuće što je Bordo dobio pet zvezdica za hranu i piće, a noćenje u hotelu sa tri ili četiri zvezdice u proseku košta samo 96 evra – manje od polovine cene za iste stvari u Parizu. Ne propustite ultramoderni muzej Cite du Vin, čije interaktivne izložbe pokrivaju 2.000 godina lokalnog vinarstva. Karta od 22 evra uključuje besplatnu čašu vina u baru na krovu. Prosečna cena avionske karte je 115 evra.

Prag, Češka

Poznat je kao Grad od sto kula. Bezbrojne ulice češke prestonice ispunjene su dobro očuvanim zgradama i živopisnom baroknom arhitekturom. Šetnja duž reke Vltave, koju preseca niz mostova – uključujući čuveni Karlov most sa statuama. Impozantni Praški zamak, koji je bio sedište češke vlade više od 1.000 godina, dominira horizontom na levoj obali. Treba videti zakrivljeni zasvođeni plafon Vladislavove sale i gotičke katedrale Sv. Vida.

Prag možda nije skromna destinacija kao što je nekada bio, ali restorani su i dalje prilično jeftini. Uživajte u lokalnim klasicima (kao što su gulaš i šnicle) uz čašu češkog piva. Ne propustite defile mehaničkih figura na astronomskom satu Stare gradske kuće – najstarijoj koja još uvek radi. Prosečna avionska karta košta 140 evra, a hotel 96 evra.
Foto: depositphotos/L_H5
Budimpešta, Mađarska

Glavni grad Mađarske čine dva grada po ceni jednog: Budim – srednjovekovna citadela na vrhu brda i Pešta – modernija strana stvorena za carsko doba. Razdvojeni Dunavom, ujedinili su se 1873. godine i postali prestonica Austrougarske.

Ako ste raspoloženi za izlet u banje, Budimpešta je pravo mesto za vas. Sečenji je jedan od najvećih spa-kompleksa u Evropi, a pre nego što uživate u opuštajućoj masaži, možete se kupati u 16 ​​bazena – svaki ima različitu temperaturu.

Što se tiče noćnog života, barovi u ruševinama grada su neobični i jeftini, a Simpla kert, koji se nalazi u trošnoj, napuštenoj fabrici, najstariji je i najpoznatiji bar. Takođe svake nedelje možete posetiti seljačku pijacu, gde proizvođači izlažu meso, sireve, med i džemove. Ne propustite posetu Kraljevskoj palati da biste videli kolekciju veličanstvenih pozlaćenih gotičkih oltara. Prosečna avionska karta je 150 evra, a hotel 100 evra.

Valeta, Malta

Ograđena prestonica Malte ne samo da se nalazi na brdovitom poluostrvu između dve najlepše prirodne luke na Mediteranu već uživa i u više od 300 sunčanih dana godišnje. Mreža uskih, dobro očuvanih kaldrmisanih ulica – sa čudnim prodavnicama i kafićima – veoma je prohodna i laka za navigaciju. Ako želite da vidite glavne znamenitosti Valete, prošetajte kilometar duž ulice Republika.

Katedrala Svetog Jovana – sa svojim raskošnim freskama i pozlaćenim baroknim enterijerom – jeste nešto što nikako ne treba propustiti. Karavađov brutalni prikaz odsecanja glave Jovana Krstitelja, najveća od svih njegovih slika, nalazi se u oratoriju. Hoteli su 85 evra po noći, a ulična hrana u Valeti će vam pomoći da držite svoje troškove pod kontrolom. U sporednim gradskim ulicama možete uživati u ukusnim lokalnim jelima kao što su čorba od zeca, sveže sabljarke i peciva punjena graškom, a pešačka tura je najbolji način da ih doživite.

Ne propustite krstarenje Velikom lukom tradicionalnim drvenim "vodenim taksijem" da biste uživali u utvrđenjima Valete iz drugačije perspektive. Prosečna avio-karta je oko 160 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: