Izvor: B92

Ukoliko predstojeće praznike planirate da provedete izvan Srbije, u nekoj od evropskih zemalja, ovi gradovi vam mogu ponuditi mnogo više od popularnih prestonica.

Koje su to "zamenske" destinacije na kojima ćete upoznati duh zemlje, a izbeći gužve?

Odabir destinacije za putovanje uvek podrazumeva razmatranje različitih faktora. Šta želimo videti, koliko novca možemo izdvojiti za putovanje i da li na odmor idemo kolima ili organizovanim prevozom jesu među glavnim kriterijumima za odlučivanje.

Tek kada jasno definišemo sve gorenavedeno, možemo planirati putovanje. Međutim, često u izboru destinacije na osnovu zadatih parametara previdimo da i drugi gradovi, a ne samo evropske metropole, imaju mnogo toga da ponude. Koji su to gradovi?

Temišvar umesto Bukurešta

Nama komšijska Rumunija važi za jednu od najpopularnijih zemalja u Evropi kada su kratke vikend/ture u pitanju, a njena prestonica je gotovo uvek prvi izbor. Međutim, eksperti za putovanja turistima preporučuju da se, umesto u Bukurešt, zapute put Temišvara. Avio-karte koje nude niskotarifne kompanije mogu se pronaći već za nekoliko desetina evra, a i hotelski smeštaj je povoljniji u odnosu na prestonički. Pritom, kultura i arhitektura su vrlo slične.

Getenburg umesto Stokholma

Iako se Getenburg, kao drugi najveći grad Švedske, ne može pohvaliti pristupačnijim cenama u odnosu na Stokholm, jedno je sigurno – u njemu su gužve mnogo manje. Zbog drastično manjeg broja turista nego u prestonici, sasvim je sigurno da ćete smeštaj pronaći brže, a grad obići sa više uživanja.

Lil mesto Pariza

Pariz je već decenijama među pšet evropskih najposećenijih destinacija, međutim, u poslednjih par godina sve više turista ističe kako su doživeli veliko razočaranje i doživeli "pariski sindrom". Kako biste ga izbegli, umesto prestonice, možete odabrati Lil, grad u kome ćete moći da se opustite i zaboravite na gradsku vrevu. Cene u ovom gradiću su i znatno niže nego u Parizu, te vas putovanje neće finansijski razoriti.

Valensija umesto Madrida

Madrid i Barselona su najpoznatije turističke destinacije u Španiji, ali ukoliko želite da upoznate duh ove mediteranske zemlje, a ujedno i izbegnete stampedo turista, možda je bolje da posetite Valensiju. Imaćete priliku da degustirate tradicionalne specijalitete španske kuhinje i uživate u vinima po mnogo nižim cenama, a budite sigurni i da ćete pronaći mnogo bolji smeštaj nego u prestonici, za isti novac.

Porto umesto Lisabona

Prelepe uličice i dobro vino jesu zaštitni znak portugalske prestonice, ali ništa manje nećete uživati ni ako umesto nje posetite Porto. Jedna od najvećih znamenitosti ovog grada jeste Ružičasta palata, koja se nalazi u zgradi Sveta vina i koja je posvećena rozeu. Osim toga, bod više za Porto ide i na račun božanstvenih peščanih plaža, na kojima ćete uz dobru muziku i koju čašicu zaboraviti na sve brige i obaveze.

Minhen umesto Berlina

Iako Berlin važi za najatraktivniji nemački grad, naročito u sezoni Oktoberfesta, ni Minhen ne zaostaje kada je provod u pitanju. Arhitektura grada je dovoljno upečatljiva da se u njega zaljubite već na prvi pogled, a budite sigurni da vam odmor sigurno neće pokvariti ni gužve u saobraćaju, a ni u pešačkim zonama. Osim toga, karte preko niskotarifnih avio-kompanija se mogu pronaći za jako malo novca, što znači samo jedno – tamo ćete ga imati više za dobro pivo i kobasice.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.