Izvor: B92

Na osnovu čak 309 miliona recenzija korisnika jednog od najpoznatijih portala namenjenog rezervaciji smeštaja, proglašeni su gradovi koji važe za najugodnije, odnosno u kojima je lokalno stanovništvo izuzetno gostoljubivo.

U samom vrhu liste, po mišljenju korisnika portala “Booking”, našla su se i tri evropska grada.

Najgostoljubiviji gradovi za 2024. godinu su rangirani kako na osnovu dočeka turista od domaćina, tako i na osnovu pruženih usluga, ali i stanadarda koji se odnose na smeštaj i njegov kvalitet. Isto tako su uzete u obzir i dodatne usluge, kao što je na primer iznajmljivanje vozila.

Dodeljeno je čak 1,48 miliona glasova za “Traveller Review Awards” za 2024. godinu, i to kako hotelima i apartmanima, tako i transportnim kompanijama.

Evropa u vrhu liste najgostoljubivijih destinacija

Najveći broj nagrađenih imaju evropske zemlje i to Italija, sa 181.012 nagrada i Španija sa 125.611 nagrada, nakon čega, kako navodi “Euronews.com”, slede Francuska, Nemačka i Velika Britanija.

Među prvih deset zemalja poznatih po gostoljubivosti lokalnih stanovnika su i Poljska, Brazil, Sjedinjene Američke Države, kao i Hrvatska i Portugal.

Gradovi poznati po gostoprimstvu lokalnog stanovništva

Od 10 gradova za koje su korisnici spomenute platforme naveli upravo gostoljubivost domaćina kao posebnu prednost, čak 4 se nalaze u Evropi.

I dok je na prvom mestu brazilski grad Arahal d`Ahuda, slede glavni grad grčkog ostrva Siros, Ermupolis, zatim portugalski Viana do Castelo, te Dejlsford u dalekoj Australiji, dok je na petom mestu švajcarski grad Grindelvald.

Na visokom drugom mestu se našao Ermupolis, koji je glavni grad Sirosa, jednog od grčkih ostrva u grupaciji Kiklada. Kaldrmisane krivudave ulice, arhitektura u duhu neoklasicizma i brojni ugostiteljski objekti, u kojima se služe mahom jela grčke kuhinje, samo su neki od razloga zbog koji je Ermupolis zauzeo tako visoko mesto.

Sledi Vjana do Kastelo, grad smešten na obalama Atlantika. U ovom portugalskom gradu mogu se videti zdanja građena tokom različitih epoha, što ga čini očaravajućim i svedoči o dugoj i bogatoj istoriji ovog, danas portugalskog grada.

Iako se našao tek na petom mestu među najgostoljubivijim gradovima, Grindelvald u Švajcarskoj ima mnogo toga da ponudi posetiocima. Smešten je na nadmorskoj visini od hiljadu metara i poznat je po fantastičnim pejzažima. Grad je odličan izbor tokom cele godine, budući da se na planinama koje ga okružuju turistima nudi mogućnost da uživaju u sadržajima skijaških centara, dok ga leti uglavnom posećuju ljubitelji pešačenja, i to najpre zato što se u okolini nalaze i brojne staze namenjene upravo tim aktivnostima.

Još jedan evropski grad se našao među njagostoljubivijima u celom svetu. Francuski grad Uzes poznat je i po očuvanoj srednjovekovnoj arhitekturi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.