Izvor: Žena.Blic.rs

Banjski turizam je trend u celom svetu, a na našim prostorima sve više dobija na značenju. Znamo da je naša zemlja bogata banjama koje nude savršeni porodični odmor. Međutim, ako se nađete u Severnoj Makedoniji, nemojte da zaobiđete Kumanovsku Banju.

Naime, Kumanovska Banja ili Kisela Voda je mineralna banja u Proevcu, koji se nalazi na 3 km od Kumanova, u Severnoj Makedoniji. Danas je poznata po velelepnom spa centru, koji mnogima pruža savršeno utočište za beg vikendom.

Prvu registrovanu analizu vode je 1920. godine uradio Aleksej Ščerbakov u Državnoj laboratoriji u Beogradu, a analiza je pokazala da je voda zemnoalkalna, sa temperaturom od 28 stepeni Celzijusa i protokom od 2,5 litara u sekundi.

Rezultate pod naslovom Kisenjaci kod Žepče i Kumanova objavio je 1928. godine. Sledeću analizu uradio je 1952. godine Aleksandar Butkov, a nalazi su otkrili da je temperatura 30 stepeni Celzijusa i protok 2,37 litara u sekundi. Iste godine na putu za selo Zubovce otkriven je drugi izvor vode sa 27 stepeni Celzijusa.

Od tada se turizam u ovoj banji razvija, a danas je jedna od najpoznatijih u susednoj nam državi.

Šta videti u okolini banje?

Naravno, posetite grad Kumanovo, koji krije sačuvane stare kuće, od kojih su mnoge sagrađene početkom 19. veka. A posebno je vredno spomenuti istorijski centar grada, koji se sastoji od starih kuća sa pravim pločicama i uskim zavojima između njih.

Jedna od najpoznatijih znamenitosti nalazi se u blizini grada u selu Belijakovči - drevni manastir, koji je prema legendi izgrađen u doba Rimljana.

Najviše istorijsko mesto je drevni Opservatorijum Kokino, pronađen tek 2001. godine, a star je oko 4000 godina. Grad ima mnogo zanimljivih spomenika, koji su odraz različitih razdoblja. Tu su i mnoge crkve, kao što su: Crkva Sv. Nikole, Crkva Presvetog Trojstva i druge.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.