Izvor: Veèernji list

Prema Svetskom izveštaju o sreći, Finska je po šesti put proglašena zemljom sa najsrećnijim stanovništvom.

Prvih pet zemalja koje je slede su: Danska, Island, Izrael i Holandija. Od zemalja iz regiona najsrećnije su Slovenija na 22. i Italija na 33, Hrvatska na 48, dok su najmanje srećne Crna Gora na 67. i Bosna i Hercegovina na 71. mestu. Na dnu globalne rang-liste su afričke zemlje, Avganistan i Liban.

Prema Svetskom izveštaju o sreći objavljenom u ponedeljak, Finska je šestu godinu zaredom proglašena zemljom sa najsrećnijim stanovništvom. Izveštaj, koji se bavio i efektima krize izazvane koronavirusom na blagostanje ljudi, svake godine sastavljaju naučnici u SAD na osnovu anketa Instituta Galup. Prema izveštaju, srećne Fince slede Danska, Island, Izrael, Holandija, Švedska, Norveška, Švajcarska, Luksemburg i Novi Zeland.

Srbija na 45. mestu

Hrvatska je na 48. mestu, iza Japana i ispred Brazila, Srbija je na 45, a Mađarska na 51. Na dnu rang-liste su uglavnom afričke zemlje, a ratom razoreni Avganistan i Liban su dve najnesrećnije zemlje na svetu, u istraživanju koje je obuhvatilo ukupno 137 zemalja.

Naučnici su rekli da je procena sreće ljudi ostala "izuzetno otporna" uprkos pandemiji kovida 19, sa globalnim prosecima u periodu od 2020. do 2022. godine kao i onima u godinama pre pandemije od 2017. do 2019.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.