Izvor: pun kufer

Kraljevina Belgija se prostire na 30.688 kvadratnih kilometara u severozapadnoj Evropi. Belgija je jedna od šest zemalja osnivača Evropske unije, a glavni grad je Brisel.

Ono po čemu je najgušće naseljena zemlja Evrope poznata su pivo, čokolada, važne istorijske ličnosti i izumitelji. Otkrivamo sedam zanimljivosti koje možda niste do sada imali prilike da saznate o Belgiji.

Belgijski jezik ne postoji

Belgija se nalazi između Francuske, Luksemburga, Nemačke i Holandije (i Severnog mora). Ove zemlje su imale veliki uticaj na njenu kulturu i istoriju. To dokazuju čak tri zvanična jezika: francuski, nemački i holandski (flamanski). Stoga nije iznenađujuće što neki belgijski gradovi imaju dva ili tri zvanična imena. Antverpen se, na primer, u Belgiji naziva i Anvers i Antverpen.

Može da funkcioniše i bez vlade

Belgija je ustavna monarhija sa parlamentarnim sistemom vlasti. Ali je nekoliko puta u prošlosti dokazala da može normalno da funkcioniše i bez državne vlasti. Najduži period bez vlade, pitate se? Čak 652 dana. Belgija nije imala nacionalnu vladu od decembra 2018. do oktobra 2020. Razlog za to bile su razlike u političkim stavovima između partija u Flandriji i Valoniji.

Pronalazači interneta i saksofona

U Belgiji su rođene mnoge poznate ličnosti iz sveta umetnosti, politike i nauke – od slikara Jana van Ajka i Renea Magrita do kartografa Gerharda Merkatora. Belgijanac Adolf Saks je zaslužan za izum saksofona, po kome je instrument dobio ime. Rober Kajo, koji je zajedno sa engleskim naučnikom izmislio svetsku mrežu, takođe dolazi iz Belgije.

Štrumpfovi dolaze iz Belgije

Brojni stripovi i crtani filmovi potiču iz Belgije. Najpoznatiji među njima su svakako Štrumpfovi. Mala plava stvorenja koja žive u pečurkama u evropskoj šumi izmislio je belgijski karikaturista Pjer Kaliford, poznatiji po nadimku Pejo. Ime Štrumpfovi nema smisleno značenje, već je rezultat autorove inspiracije. Priča se da je Pejo ručao sa prijateljem u restoranu na belgijskoj obali, a kada ga je zamolio da mu doda slanik, nije mogao da smisli pravu reč i izgovorio je Passe-moi... le schtroumpf (Dodaj mi štrumfa). Reč "štrumpf" i njene izvedenice bile su toliko smešne ilustratoru da je po njima nazvao slatka plava stvorenja. Ostalo je istorija.

Belgija je zemlja piva

Ne samo da u zemlji postoji veliki broj fabrika i manjih pivara koje proizvode ukupno više od 1000 različitih vrsta piva, već svako pivo ima svoju čašu za serviranje. Ništa neće razbesneti Belgijanca tako brzo kao da mu poslužite pivo u pogrešnoj čaši. Bićete iznenađeni kada vidite broj različitih čaša za pivo u belgijskim suvenirnicama.

Najukusnija čokolada

Ako pitate Belgijance, oni imaju najbolju čokoladu na svetu. Belgija ima zaista dugu tradiciju proizvodnje čokolade, koja datira još od 19. veka, koju karakteriše izuzetno glatka i kremasta tekstura i umereno sladak ukus.

Belgija je takođe zemlja vafli i ukusnih krompirića

U Belgiji možete probati čak trideset različitih verzija ove poslastice u kojima se tekstura, slatkoća i veličina deserta razlikuju. Vafle se najčešće jedu sa slatkim dodacima kao što su čokolada i voće. Ne smete da napustite Belgiju a da ne probate prženi krompir – pomfrit, koji su oni izmislili, a koji se najčešće servira sa majonezom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.