Izvor: pun kufer

Osim što je atraktivan, ovaj lokalitet je značajan i po tome što sadrži najviše ostataka nabatejske kulture posle Petre u Jordanu.

Mada'in Salih, odnosno Salehov grad, je arheološko nalazište na severozapadu Saudijske Arabije, udaljeno "samo" četiri sata od Medine (tamo ste za tren u slučaju da vaz vozi neki lokalac). To je jedno od najvećih blaga Saudijske Arabije, koje tek treba da doživi svetsku slavu.

Ovo mesto nazivaju i Hegra, što znači Kameno mesto, ali i druga Petra. Prostire se na čak 60 hektara, a ono što je vidljivo je samo mali deo. Najveće bogatstvo leži zakopano pod zemljom i u stenama.

Ovde su sačuvane monumentalne grobnice uklesane u stene, a se manjim, sveukupono ih ima čak 2.000. Najveći mauzoleji se nalaze u četvorospratnim stenama. Međutim, dok su u Petri grobnice ukopane u stene, ovde izgledaju kao da su iznikle pojedinačno usred ničega, iz zemlje. Najveća grobnica je visoka 16 metara i nikada nije završena.

Bogatstvo usred ničega

Osim što je atraktivan, ovaj lokalitet je značajan i po tome što sadrži najviše ostataka nabatejske kulture posle Petre u Jordanu. Ovim područjem su vladali oko 300 godina sve dok ih nisu porazili Rimljani.

Iako se ovaj arheološki kompleks nalazi u pustinjskoj oblasti bez ikakvih znakova života, iznenadiće vas. U okolini ima oko 130 bunara, postoje zapravo održivi izvori vode i zemljišta pogodni za poljoprivredu. U prvom veku pre nove ere, mesto je bilo obraslo zelenilom i biljkama, a Nabatejci su ovde uzgajali stoku.

Kako se grad nalazio na raskrsnici trgovačkih puteva, gde su se susretale različite kulture, to se odrazilo i na motive kojima su zidovi bili ukrašeni. Malo bolji poznavaoci prepoznaće tipične stilske motive koje su koristili Asirci, Feničani, Egipćani, Persijanci, Rimljani i Grci. Ako pogledate uklesane crteže i simbole na grobovima, lako je prepoznati koliko je sahranjena osoba bila važna za tadašnje društvo, odnosno koliko je slave uživala.

Dug put do očiju sveta

Dugo su ljudi izbegavali kameni grad jer je u verskim tekstovima opisan kao mesto gde je Bog kažnjavao ljude za idolopoklonstvo. Zbog toga su ga neki smatrali prokletim.

Međutim, vremenom su preduzete mere kako bi se skinula stigma sa ovog grada i kako bi se otvorio prema svetu, radi promocije turizma. Država ga je zakonom zaštitila 1972. godine (imamo u vidu da je Saudijska Arabija još uvek veoma mlada država), a 2008. godine uvrštena je na Uneskovu listu svetske baštine.

Danas je ovaj lokalitet naveliko poznat u svetu, ali ako se nađete ovde, nećete videti druge turiste. Razloga je mnogo: od činjenice da u Saudijsku Arabiju nije baš lako ući kao turista do već pomenutog verovanja o nesrećnoj prirodi mesta. Pa ko voli i želi ceo kompleks za sebe - srećno!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.